Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill inte skapa ännu fler låglöneyrken

Liz Lotarev ställer på debattsidan en rad frågor om Vänsterpartiets politik för jämställdhet. Hon pekar på precis de problem som Vänsterpartiet vill lösa.

Annons
Städar trappan.  Vänsterpartiet vill inte ha ett samhälle där kvinnorna städar och passar barn medan männen bygger hus och vägar.Arkivfoto: Björn Larsson-Ask/TT

 Kvinnors löner har tillåtits släpa efter männens alldeles för länge. Trots att alla partier påstår att de vill lösa det här problemet har ingen regering, varken moderatledd eller socialdemokratisk, lyckats göra någon större skillnad.

Vänsterpartiets viktigaste löfte inför valet är att vi aldrig kommer att stötta en regering som tillåter att företag tar ut vinster ut vår gemensamt finansierade omsorg. Ett skäl till det är just att vi vet att vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg betalar lägre löner och har färre anställda än kommunerna. Det betyder sämre villkor för de anställda och sämre kvalitet på vård och utbildning.

Lärarförbundet visade förra året att lärare i friskolor tjänar mindre än lärare på kommunala skolor. På gymnasieskolorna var skillnaden i snitt 1 700 kronor. Privat äldreomsorg har i genomsnitt tio procent mindre personal än kommunal äldreomsorg. Det är inte så konstigt.

I kommunal skola och omsorg går alla pengar till just löner, vård och utbildning. Om pengarna dessutom ska räcka till en ordentlig utdelning till aktieägarna är klart att det blir mindre över till löner. Det säger sig självt att vi inte höjer lönerna i välfärdsyrkena genom att låta företag skicka våra gemensamma pengar till skatteparadis.

Liz Lotarev undrar varför vi gör skillnad mellan att bygga ett vårdboende och bedriva vård. Jag tror att alla som har föräldrar på vårdboende, eller barn i skola och förskola, vet precis vad den skillnaden är. Våra barn och gamla är inte byggarbetsplatser som man kan auktionera ut till lägstbjudande. Det som kostar mest pengar i välfärden är personalen. Det är där företagen oftast sparar in för att göra vinst. Det drabbar såväl anställda som barn och gamla.

Men vi måste också bli bättre på att ta vara på bra initiativ från människor som vill göra välfärden bättre. Det finns fantastiska eldsjälar med kreativa idéer om hur deras arbetsplatser kan bli bättre. Det vill vi i Vänsterpartiet ta vara på. Undersköterskorna som vill ta över driften av ett vårdboende får gärna göra det. Vårt krav är bara att de ska använda alla skattepengar som läggs på boendet till just vård.

Att avskaffa rut-avdraget är ett annat självklart steg mot ett mer jämställt Sverige. Rut-avdraget är ett skatteavdrag för så kallade hushållsnära tjänster. Bidraget är i grunden orättvist eftersom det enbart kan utnyttjas av människor som har en inkomst och betalar skatt. Att använda skattepengar till att återskapa en arbetsmarknad där de som har råd köper sig fria från städning, barnpassning och vardagsstress medan andra sköter de här uppgifterna för usla löner, det kan aldrig vara en väg mot jämställdhet.

Vi vill inte skapa ännu fler låglöneyrken som domineras av kvinnor. Vi vill skapa en arbetsmarknad där arbetsplatser som domineras av kvinnor är lika bra som de där majoriteten är män. När vi lyckas med det så kommer vi också snart att slippa prata om kvinnodominerade och mansdominerade yrken – då får vi en arbetsmarknad där vi väljer yrke efter intresse och talang – inte efter kön.

Vänsterpartiet har en vision om ett samhälle där kvinnor och män har samma förutsättningar och villkor. På riktigt. Och vi vet vägen dit. Vi kommer inte att nöja oss med en lösning som går ut på att kvinnor städar och tar hand om barn, medan männen bygger hus och lägger vägar. Den som tror att städföretag är enda sättet för kvinnor att få plats i näringslivet har uppenbarligen inte förstått hur en jämlikt samhälle skulle se ut.

Mia Sydow Mölleby (V) svarar Liz Lotarev (11/8)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons