Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt med en gemensam lag mot diskriminering i EU

På Unescos 50-årsdag, den 16 november 1995, knappt ett år efter att Sverige blivit medlemmar i EU, antog medlemsländerna en gemensam deklaration om tolerans.

Annons
samarbetar med SD. Janusz Korwin-Mikke leder det polska partiet Kongressen för nya högern.  Han har vid flera tillfällen uttalat sig antisemitiskt och kvinnofientligt.Arkivfoto: Alik Keplicz/AP/TT

Ibland riktas kritik mot användningen av ordet tolerans som för svagt. Men för mig innebär tolerans inte överseende eller likgiltighet. Verklig tolerans handlar om att respektera och uppskatta mångfald och människors individuella och kulturella olikheter. I dag behövs tolerans mer än någonsin. I Sverige och övriga Europa har rasistiska, högerextrema partier valts in i folkvalda församlingar.

I Europaparlamentet samlas de i flera olika politiska grupperingar där alla har målet att bygga ett ”Fort Europa”. I Europaparlamentet har jag hört hur företrädare för Sverigedemokraterna sagt att man bör vägra ensamkommande barn inresa till EU. Vid ett annat tillfälle har man kallat ett helt parlamentsutskott för idioter, eftersom man ville hitta lösningar på de fruktansvärda drunkningsolyckorna i Medelhavet.

Dessa partier och grupper beskrivs ibland med etiketten ”främlingsfientliga”. Det leder tankarna åt fel håll och till diskussioner om vem som är främling och inte. Sverigedemokraterna och liknande partier i Europa är inte emot främlingar, de riktar sin politik mot grupper som de anser inte hör hemma i Sverige eller Europa. Tidigare har detta bland annat riktats mot judar och romer. I dag har muslimer lagts till.

Sverigedemokraternas intolerans visar sig också genom de partier som de delar grupp med i Europaparlamentet. Bland dessa partier finns det polska Kongressen för nya högern, vars ledare Janusz Korwin-Mikke fällt en rad antisemitiska och kvinnofientliga uttalanden. En av de tydligaste politiska sakfrågorna med koppling till tolerans just nu i Europaparlamentet är rapporten om genomförandet av principen om likabehandling av personer oavsett religion, övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning.

Detta blockeras nu av några medlemsstaters regeringar. Men även i Europaparlamentet finns det motstånd. Under det senaste utskottsmötet uttryckte ett flertal konservativa ledamöter att diskriminering av HBT-personer har att göra med Europas kulturella arv och att det är upp till varje medlemsstat att bestämma. Detta är ju mycket märkligt med tanke på att alla medlemsländer, för att överhuvudtaget få bli medlemmar i EU, har skrivit under på att stå upp för de medborgliga fri- och rättigheterna.

Att inte diskriminera någon för sin sexuella läggning till exempel. Just den här frågan, att få till en gemensam diskrimineringslagstiftning i EU är oerhört viktig och jag kommer att lägga ned all min kraft för att den snarast ska bli verklighet. Det skulle lösa oerhört många problem och göra EU mer socialt och mänskligt. Vi bör alla fundera över hur vi kan bidra till ökad tolerans och hur vi kan bana väg för öppenhet och nyfikenhet gentemot andra människor.

Vilka stereotyper och myter bär vi själva på till exempel?

Som politiker har jag ett extra stort ansvar att stå upp mot rasism och diskriminering.

Kampen för tolerans måste föras i politiken men också i vardagen. Jag är övertygad om att problem med intolerans har sin lösning i individers attityder och agerande. Genom kritiskt tänkande, etiska förhållningssätt och genom att våga ta debatten och stå upp för alla människors lika värde kan vi bekämpa stigmatisering och diskriminering.

Anna Hedh (S) Ledamot i Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons