Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vindkraft är helt fel”

Annons

Det är alltid lika tråkigt att se när beslutsfattare blir duperade av olika lobbygrupper. ”Vindkraft för bättre miljö” utropar kommunledningarna i Örebro och Kumla entusiastiskt på debattsidan i NA. Bättre miljö för vem? Ja, inte för dem i kommunerna, som drabbas av ett storskaligt vindindustriområde i alla fall.

Kommunledningarna har villigt låtit sig ledas in bland myterna kring vindkraften. Låt oss slå hål på några som kommunledningarna låtit sig luras av.

Svensk elproduktion är med sin vatten- och kärnkraft i praktiken koldioxidfri. Varken Örebro eller Kumla köper normalt elkraft från kol-, eller oljeeldade kraftverk. Den ”besparing” av 40 000 ton koldioxid som kommunledningarna gläds över är därför redan gjord. Man måste också ha klart för sig att vindkraftens utsläpp av koldioxid sett över hela livscykeln, är 3-4 gånger större än för vatten- och kärnkraft.

Vindindustrin dras i dag med stora underskott. Vindindustrin behöver minst 65 öre i intäkt per producerad kWh men med dagens elpriser på 25- 30 öre/kWh och elcertifikatens (subventionens) prisläge på knappa 15 öre/kWh, får man inte ihop kalkylen. Många ägare av vindkraftverk står därför på randen till konkurs i dag.

Kommunerna använder skattebetalarnas pengar i ett ekonomiskt högriskprojekt och man tvekar inte heller inför att, via kooperativa lösningar, försöka lura in enskilda kommuninnevånare i detta pyramidspel.

Att vindindustrin skulle generera varaktiga jobb är också en myt. Enligt flera internationella undersökningar orsakar ett subventionerat ”grönt jobb” i vindindustrin ett bortfall av 2-3 riktiga jobb.

Vi uppmanar därför kommunledningarna att göra en korrekt analys innan slutligt beslut fattas.

Björn Törnvall

Jonny Fagerström

Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons