Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften behövs inte för elförsörjningen

Annons

Vi undrar varför vi ska offras på den korrekta politikens altare? Ett spanskt företag planerar en vindkraftpark i Nyckelhultsområdet.

Vid det lagstadgade samrådet den 28 maj lärde vi oss bland annat att bolaget inte är en vindkraftproducent. Affärsidén är att finna lämpliga områden i vindkraftvänliga kommuner. Bolaget tillverkar turbiner, bygger vindkraftparker och säljer drift och underhåll. Avsikten är att sälja vindkraftparken när den är klar. Ingen köpare finns nu. Åtminstone ingen som vill framträda.

Mötet övertygade inte om att den påstådda koldioxidminskningen, som ska få oss att acceptera intrånget, verkligen kommer till stånd. Export till Nordeuropa är förklaringen. Det klingar ihåligt när handeln med utsläppsrätter sannolikt bara flyttar utsläppen någon annan stans. Som vi förstår det är vindkraft inte något vi behöver för vår elförsörjning. Vi har den el vi behöver för många år framöver.

Martin AnderssonHallsberg

Vindkraften är dyr och nyckfull. Kräver att backup finns när det blåser för lite eller för mycket. Vi förstår därför inte varför politiker på alla nivåer i symbios med myndigheter och vindindustrin anser sig ha rätten att beröva oss vår miljö och omvandla vår omgivning till en bullermatta med 200 meter höga vindkraftverk.

Varför ska vi offra vår hemmiljö för att man eventuellt ska slippa elda kol i Polen? Bolaget agerar, som de själva säger, lagenligt i en öppen marknadsekonomi så vi kan inte anklaga dem.

Detta är politik från Bryssel och nedåt till lokal nivå. Men det är kommunpolitikerna i Askersund och Hallsberg vi förväntar oss ska stå på vår sida. De har den formella makten. Kommer de att använda den? Eller måste vi ställa vårt hopp till att vindkraftens för närvarande usla ekonomi tills vidare ska rädda oss?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons