Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstbegränsning - en våt filt över hela företagandet

Annons

Som företagare i Örebroregionen är vi djupt oroliga. För oss är det avgörande att det finns bra skolor som utbildar dem vi ska anställa, att det finns god sjukvård när medarbetare blir sjuka och att det finns en väl fungerande omsorg för våra medarbetares anhöriga.

Vi behöver därför effektivt nyttjade skattepengar och ett bra företagsklimat – det är så svenskt välstånd byggs. Regeringens agerande med vinstbegräsningar i vissa typer av företag går nu i rakt motsatt riktning.

Det finns utmaningar i dagens välfärdssystem men ingen kan väl tro att det blir bättre av att mängder av verksamhet i välskötta små företag ska flyttas tillbaka in i den offentliga sektorn?

Valfrihet är viktig för både medborgare och för dem som valt att arbeta inom välfärdens yrken.

Personalen på alla dessa företag med hög grad av eget bestämmande och närhet till beslutsfattande har knappast lust att gå tillbaka till den offentliga sektor de tidigare letat sig ifrån.

Inom både vården och skolan har vi i dag en stor kompetensbrist och den väntas bli värre. Att se till så att den som väljer att utbilda sig till antingen sjuksköterska eller lärare bara har en arbetsgivare på orten att söka jobb hos kommer knappast göra dessa yrken mer attraktiva. Valfrihet är viktig för både medborgare och för dem som valt att arbeta inom välfärdens yrken.

I dag bedrivs cirka 20 procent av välfärden i privat regi och utvärdering efter utvärdering pekar på att privat driven välfärd presterar minst lika bra eller bättre jämfört med offentliga utförare.

Ett samhälles välfärd består av så mycket mera än de företag regeringen nu ger sig på. Vilken är nästa bransch som ska få vinsttak?

Hur ska det bli om de privata företagen tvingas bort? Många uppfattar redan i dag att tillgängligheten och kvaliteten i den offentliga sektorn är dålig och regeringens förslag kommer inte att göra den saken bättre. En utredning, av företaget PWC, visar att cirka 80 procent av företagen i välfärden kommer ha ytterst svårt att överleva om utredningens förslag går igenom.

Vad menar egentligen regeringen när man försöker väcka empati för sitt förslag och säger att det inte ska vara tillåtet med att göra vinster på välfärden. Det flesta av oss som arbetar sysslar ju med att bygga välfärd. De som bygger vägar ger ett bidrag till välfärden, lika så de som bygger bostäder eller producerar vår mat. Ett samhälles välfärd består av så mycket mera än de företag regeringen nu ger sig på. Vilken är nästa bransch som ska få vinsttak?

Om staten inte vill lyssna till företagen som berörs borde man väl i alla fall lyssna på berörda myndigheter och flera fackförbund. Vart regeringen än vänt sig för att få stöd för sitt förslag har det blivit totalsågat och trots detta vill man driva igenom förslaget i en eftergift åt Vänsterpartiet.

Nej, sluta med populistiska slagord om vinster i välfärden. Alla negativa uttalanden om näringslivet lägger en våt filt över hela företagandet.

Se i stället till att vi i Sverige kan fortsätta leva i ett av världens bästa länder.

Anne-Mari Alanen, Lyft & Kran AB

Anders Nordkvist, MicroData AB

Agnetha Paulsson, Personalpoolen Mellansverige AB

Torbjörn Nilsson, Sebbot Invest AB

Lennart Larsson, Metacon AB

Johan Millgårdh, Millcon AB

Anneli och Micke Rådesjö, Karlskoga Wärdshus AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons