Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zinkgruvan ligger i framkant i sin nisch av gruvnäringen

Annons
Zinkgruvan Mining.  I dag får gruvan besök av Metalls ordförande Anders Ferbe. Arkivfoto: Cathrine Gustavsson

I dag sysselsätter den svenska gruvindustrin ungefär 22 000 personer. Prognoserna för 2025 talar om en fördubbling av antalet arbetstillfällen.

Zinkgruvan i Askersund är ett gott exempel på att den svenska gruvindustrins framgångskoncept fungerar. Det bygger på avancerad teknik, kompetent personal och hög förädling av slutprodukterna.

I mitten av januari 2015 kommer Mark- och miljödomstolen att fatta beslut om Zinkgruvans framtid. Med ett positivt svar kan produktionen öka med 25 procent. Det skapar förutsättningar för ännu fler arbetstillfällen.

Zinkgruvan har varit i drift i närmare 160 år och värdet för Askersunds kommun med omnejd är oerhört stort. Näst efter den offentliga sektorn är gruvan den största arbetsgivaren i kommunen med närmare 500 anställda. Ytterligare minst lika många människor har jobb med koppling till gruvdriften.

Den svenska gruvindustrin är framgångsrik. Prospekteringen av nya gruvor har ökat dramatiskt under 2000-talet. Det gäller både järnmalm och andra metaller.

Merparten av de nya jobben tillkommer i glest befolkade delar av landet. För de regionerna är gruvnäringen ett sätt att växla upp näringslivet och skatteunderlagen. Zinkgruvan visar tydligt vilka effekter som kan uppnås. Samhället har utvecklats och fortsätter att utvecklas kring gruvan.

De som arbetar i Zinkgruvan får mycket goda möjligheter att utveckla sin yrkeskompetens. Att ha personal med rätt kompetens är en konkurrensfaktor av stor betydelse.

För att klara sig i hård internationell konkurrens använder och utvecklar Zinkgruvan, och andra svenska gruvor, ny teknologi för både brytning av malm och förädling av malmen i anrikningsverk.

Zinkgruvan ligger i framkant inom sin nisch av gruvnäringen.

Styrsystemen som används i anrikningsverken hör till världens mest avancerade.

Personalen som kör borriggarna i gruvan arbetar i luftkonditionerade miljöer som är både ljudisolerade och vibrationsdämpade. En del av lastmaskinerna är obemannade.

Arbetsmiljö och säkerhet sätts alltid främst, bland annat genom kontinuerlig bevakning av koloxid och kvävedioxid i luften. Sådan mätutrustning finns på varje anställd i gruvan.

Lika viktigt är det att gruvnäringen tar vara på framstegen inom svensk forskning om miljöteknik.

I vårt land är miljöbelastningen från gruvindustrin totalt sett låg och så måste det självklart vara framöver.

IF Metall vill att svensk gruvindustri med sina underleverantörer ska fortsätta att utvecklas långsiktigt i Sverige. Gruvindustrin kan stärka sin position på de globala marknaderna genom att ta vara på konkurrensfördelarna, genom att ligga i framkant av den tekniska utvecklingen, genom att ge de anställda kontinuerlig kompetensutveckling och genom att på ett effektivt sätt få ut så mycket som möjligt av råvaran.

Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall

Sam Davidsson, klubbordförande IF Metall Zinkgruvan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons