Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen budget för djärva

I går lade finansminister Anders Borg fast kursen. Mot full sysselsättning.

Annons

Alliansregeringens budgetproposition, som fick sin sedvanliga rådbråkning i riksdagen under eftermiddagen, dolde inga nyheter utom i några detaljer. Det var helt i sin ordning. Budgeten ska så här en knapp månad efter ett val vara ett kvitto på att den nytillträdda regeringen står vi sina vallöften.

Målet för den samlade politiken är full sysselsättning. Oppositionen har inget att invända mot den färdriktningen. Skillnaden finns i uppfattningarna om hur man ska hitta rätt under den mödosamma resan dit.

Ordning och reda var Anders Borgs favoritfras i går. Och visst är budgeten oklanderligt redig, stram och fullfinansierad. De satsningar som är utlovade finns med, bland annat den sänkta skatten för pensionärer och de tre miljarderna till kommunerna. Kostsamma historier som ett femte jobbskatteavdrag och en sänkt restaurangmoms får anstå till framtiden. För det främsta målet är överskott i statsfinanserna; att samla till en gedigen kassa som kan användas den dag då konjunkturen vänder ner i gen. Den dagen kommer.

Socialdemokraternas Thomas Östros hävdade under debatten att regeringen gör för lite för att få ner arbetslösheten. Han ville se mer pengar till kommunerna, mer investeringar och bättre villkor för småföretagen.

Östros fick viss support från yttre bedömare. Konjunkturinstitutets Mats Dillén efterlyste mer statliga pengar för att stimulera tillväxten nu, eftersom arbetslösheten är stor och inflationstrycket litet.

Andra, som Svenskt Näringslivs Urban Bäckström, saknade de djärva visionerna. I hans fall handlar det om att passa på att rensa rejält i alla regler som omgärdar den svenska arbetsmarknaden. Akademikerorganisationen Saco anser också att regeringen ska ta tillfället i akt och bända i strukturerna.

Anders Borg personifierar försiktighetsprincipen. Det är tryggt. Men det finns en fara i att strävan efter trygghet och balans kväver det helt nödvändiga nytänkandet. Den svenska arbetsmarknaden behöver tonvis med nya idéer för att vi ska nå det hägrande målet med full sysselsättning, det som gör oss rika nog att bekosta vår gemensamma välfärd.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons