Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

9A är skolan i ett nötskal

Annons

”Klass 9 A” är dagens svenska skola i ett nötskal! Så här ser det ut inne i klassrummen på de flesta skolor: Ungar som tagit över ruljangsen och lärare som oftast flyter omkring bland kidsen och tror att de ”handleder” till kunskap. Det är det här som går under beteckningen ”individualisering” i undervisningssammanhang.

Lärarna ”ser” alla, det vill säga: Alla tillåts sitta och pula med sitt, ”diskuterar” med kompisarna, kollar sina mobiler eller leker vid datorn. Med blixtens hastighet knappas Facebook bort när läraren råkar närma sig. Det ska vara ”lustfyllt” i skolan.

Eleverna lämnas därför åt sitt öde i många fall, de får sina uppgifter och ska på samma sätt som vana universitetsstuderande på egen hand lära in det nya som kontrolleras via förhör och diverse prov. Brister i undervisningsmetodik och en total avsaknad av bland annat speciallärarmetodisk kunskap gör många lärare till katastrofer i skolan.

Bristande fantasi och en ofta totalt frånvarande karisma hos undervisande lärare dödar också effektivt intresset hos eleverna. Märk väl att både metodik och frågor runt inlärningssvårigheter är bortplockade ur lärarutbildningarna. Inte undra på att svensk skola är ett enda stort skämt.

Kompetens och erfarenhet kommer dessutom också väldigt ofta i sista hand vid tillsättning av lärartjänster där rätt ämnesbehörighet står sig slätt gentemot kommunens spariver. Rektorer med stora brister runt pedagogiska frågor har helt snöat in på sparbetingen och man plockar gladeligen in kommunala omplaceringsfall där kanske bara ett av flera ämnen är rätt för tjänsten.

Och ”Klass 9 A” ska täcka in sina enorma kunskapsluckor på ett enda läsår! Vilken utopi! Det är som att breda ut grädde över en kaka utan innehåll.

Örebro

”Dagens lärarutbildning, ett rent skämt!”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons