Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adopterad men ifrågasatt

Annons

När jag för några timmar sedan råkade komma över en dokumentär i flera delar om adoption på urplay.se började jag genast erinra mig hur det var att växa upp som adopterad. Okunniga klasskamrater som frågar: ”Var kommer du ifrån?”, ”Kan du vietnamesiska?”, ”Hur mycket kostade du?” bara för att nämna några olika frågor i ett brett spektrum av frågeformuleringar.

Naturligtvis kan jag förstå klasskamraterna som vuxit upp i det relativt monokulturella Falun men efter att ha hört samma fråga om och om igen var det riktig jobbigt. Vidare förstår jag inte hur de tänkte, visst, de gick i grundskolan men i alla fall, man vet väl att människohandel är olagligt. Trodde de att adoptionscentret sysslar med trafficking eller?

Nu går jag andra året på Rudbecksskolan. Jag läser natur Sprint, vilket innebär att det är många elever med olika kulturer och etniciteter. Trots att jag numera inte längre är lika annorlunda som jag var i Falun får jag fortfarande en del, rätt korkade, frågor. Exempelvis: ”Kan du vietnamesiska?”. Jag menar, mina adoptivföräldrar är från Finland och vi bor i Sverige, vem skulle lärt mig vietnamesiska? Jag brukar tänka: Du är ju född i Sverige och trots det kan du inte adekvat svenska, hur kan du tro att jag ska kunna vietnamesiska?

En annan sak olika personer har frågat mig är: ”Vad heter dina riktiga föräldrar?”. Vadå? Är mina adoptivföräldrar bara på låtsas, något imaginärt? De fyller exakt samma funktion som era föräldrar, både juridiskt och i praktiken. Enda skillnaden är att de inte är mina föräldrar rent biologiskt, varvid jag brukar undra: ”Sedan när började du intressera dig för biologi?”. De som ställer dylika frågor brukar inte vara de skarpaste knivarna i lådan. Man ska tänka sig för innan man ställer känsliga frågor.

Örebro

Simon Toivola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons