Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afrikaner får ta smällen

Annons

Hela tiden kommer det ut nya elektronikprylar och vi köper de som om de vore små brödbitar och vi var fattiga afrikaner! Grejen är den att fattiga afrikaner faktiskt har med detta att göra. Hur mycket vet man om sin egen telefon eller dator egentligen? Om man tänker efter ordentligt så förstår man nog att mobiler inte är särskilt ”rättvisa”.

Första steget i en mobils liv är grundmaterialet: plast, metaller, keramik med mera. Som ni säkert förstår så är det inte högbetalda européer som tar ut guldet ur gruvorna, det är fattiga afrikaner som går ner i gruvorna utan skyddsutrustning och riskerar livet för att vi ska få snygga mobiler! Materialet måste sedan smältas och formas av maskiner och sedan får lågbetalda arbetare sätta ihop de giftiga delarna och sedan förpacka den färdiga produkten.

Sammanlagt kan det vara över 58 fabriker inblandade i en mobils tillverkning! Ingen vill väl använda någonting som har orsakat sjukdomar, fattigdom och kanske till och med död! Det är just därför mobilföretagen och affärerna aldrig säger någonting om det.

Därför måste vi själva vara medvetna konsumenter; fråga hur mobilen har tillverkats, be de i affären kolla upp hur mycket de riktiga arbetarna får i lön, hur många procent av mobilen går att återvinna med mera. Det sistnämnda är faktiskt viktigare än många tror! Om man återvinner så kan materialet användas igen och gruvarbetarna behöver inte jobba lika hårt. Om man däremot inte återvinner eller återvinner fel så kan farliga ämnen komma ut i naturen och gruvarbetaren måste jobba lika mycket! En kan inte göra allt men alla kan göra något. Om alla blir mer kritiska så kommer de stora mobilföretagen att ändra på sättet de tillverkar mobiler så att de blir mer rättvisa! Tillsammans kan vi förändra världen!

Örebro

”Tjejen som har tittat bakom reklamskylten”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons