Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ai Weiweis konstverk en provokation

Annons

Open Art. Jättebra med för det mesta gott konstnärskap, ibland med en hel del humor. Men, vi har ett konstverk som är synnerligen felplacerat och närmast olustigt provocerande (i händelse man nu skulle upptäcka det). Det gäller megastjärnan kinesen Ai Weiweis alster ”Think different (How to hang workers uniforms)” som totalt dominerar Köpmangatan (han fick en hel gata till sitt förfogande) mellan Stortorget och Våghustorget med en luftburen installation sju-åtta meter ovan gatuplanet som omfattar runt 370 ”workers uniforms” hängande i 25 rader.

Det obehagligt olustiga med det hela är att man ser ett lätt förklätt resultat av massavrättning (hänger lealöst i dåligt definierade huvuden, kommer från Kina och alla ser ungefär likadana ut) medelst hängning rakt av.

Troligtvis ett smart sätt för Ai Weiwei att undgå upptäckt hos Kinas etablissemang och få ut denna påminnelse om vad Kinas ledare sysslar med. Men hur många har upptäckt detta och gjort analysen? Knappast någon i vårt offentliga rum (här borde väl pressen vara på alerten?)!

Folk som jobbat i Syrien och delar av Afrika associerar och reagerar direkt vill jag påstå. Likheten är total med massavrättningar där de hängda tas ned först efter en tid så dinglande lik möter invånarna och syftar till att vara varnande exempel.

Jag vill därmed fråga om Open Art gjort ett stort misstag, och inte sett det uppenbara, och accepterat Ai Weiweis verk under helt falsk flagg? Och, har Open Art några etiska regler för vad man inkluderar respektive exkluderar? Eller är ledningen för Open Art lika oskyldigt naiv som en del svenskar (pressen absolut ej undantagen)?

Några fler som ser det jag ser?

Örebro

Per Olcén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons