Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuten ska drivas av staten

Annons

Sluta sälj ut vår vård och akuthjälp, snälla staten. Vissa saker ska inte drivas framåt eller bakåt av ekonomisk konkurrens på en marknad. De ska bara inte det.

Någon måtta får det vara. Högre lön om du tar hand om akutsamtal snabbare än andra. Hur skevt är inte det, på en skala? Nu är det inte verklighet längre, men det var verklighet för inte så länge sedan, och det är föga förvånande.

Jag vill inte bli bemött av stressad personal, som känner att de har en press att leverera ett visst antal samtal i minuten för någon teamleader, när jag ringer in och berättar att jag blöder och börjar känna mig vimmelkantig. Sådan där stress som river sönder ungdomar varje dag finns på de nya fabrikerna, callcenters, men den ska inte in i vår vård.

De som jobbar på akutcentraler ska inte känna någon mer press och stress än just vad samtalet med en utsatt person innebär. Yrket är förmodligen stressigt som det är, det ligger i dess natur. Att elda på dem som arbetar där i ett försök att pressa ned tiderna och öka ”effektiviteten” är knappast idealiskt för att leverera kvalitet före kvantitet. Speciellt om effektiviteten mäts i pengar och inte i liv.

Ni får gärna höja min skatt med några procent om ni kan garantera en neutral akutvård som är lika för alla, och som ej är driven av marknadskonkurrens och vinstjakt. Det är väl den bästa försäkring man kan teckna?

Konkurrens och en fri marknad må vara bra för konsumenterna och för att pressa ned priser. Men de som ligger och dör är inte konsumenter. De är döende människor. Det finns inga priser att pressa ned när vi talar om liv.

Örebro

”A Zapata”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons