Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre viktiga vart fjärde år

Annons

Var fjärde år blir de synliga. Vart fjärde år vill politikerna dem väl. Vart fjärde år är dessa människor en ”het” debatt. Vart fjärde år får de ”nästan” säga sitt. Vart fjärde år pratar man om de äldre i samhället.

Varför bara var fjärde år? Varför inte hela tiden? Det är som att de äldre har gjort sitt i samhället. Jobbat klart, betalat det man ska till samhället och nu har en förhoppning om att njuta av åren som är kvar. Uppfylla drömmar och göra allt man så länge längtat efter men aldrig hunnit. Jobb, familj, ett socialt liv, försöka uppfylla samhällets krav kräver tid och pengar. Att göra annat finns det inte energi till.

”Inte många år kvar tills jag går i pension och du, oj oj har minst 30 år till att arbeta”. Denna mening är något jag flera gånger hört från personer i min omgivning. Går livet bara ut på att vänta in sin pension? Och efter pensionen, blir livet så mycket bättre? Det är som att man förväntar sig kliva in i en annan värld, en värld som innefattar allt man någonsin önskat sig. Tänk om det vore så väl?

Vet från många äldre själva att de kliver in i en annan värld, dock inte en värld som kan uppfylla allt de någonsin drömt om, utan en värld som oftast kan beskrivas med ett ord – bortglömd.

Med ordet bortglömd nämner de även en stor ensamhet. En ensamhet som oftast baserar sig på upptagenhet. ”Människor i ens närhet hinner inte med andra saker än sitt eget liv”. Så uttrycker sig en äldre kvinna i 85-årsåldern till mig.

Hennes barn finner inte tid att sätta sig ned och ta en kaffe med henne under en hel vecka.

Vet att det finns engagerade personer, verksamheter och politiker. De som finns där ute förtjänar ett stort tack! Fast snälla, kan inte vi tillsammans arbeta för att göra äldres livssituation mer energirik och värdefull än vad den är i dag? I stället för vart fjärde år låt oss fokusera på de äldre varje dag! Väck debatten om äldres bästa!”

Örebro

”En ung person som bryr sig om de äldre”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons