Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldres sjukdomar ointressanta för läkarstudenter

Annons

Vad är det med dagens läkarstudenter som efter sin AT-tjänstgöring har som enda mål att bli något ännu flashigare än just en vanlig läkare på en vanlig vårdcentral?

Nej, forskartjänster lockar, för då kan man få framträda i tv med sina rön och på så sätt synas. Flashig forskning ska det också vara. Då märks man. Men gör man sedan inga officiella uttalanden om sina forskarrön så fryser stipendier och forskarbidrag inne och då får man inte längre framträda i tv. Helst ska man vara placerad på ett större sjukhus i Göteborg eller Stockholm, för där är det extra flashigt att få forska. En sådan trång värld! Visst, forskning behövs, men forska då i ämnen där det finns stora brister i dagens sjukvård, till exempel inom geriatriken, där den åldrande människan står i centrum. Det är obegripligt att ett så viktigt medicinskt ämne ratas för att det av någon outgrundlig anledning inte har tillräckligt hög status.

Att en gammal människa kan dö i förtid för att ingen begriper sig på vilka mediciner som gör vad, är häpnadsväckande. Medicinsk genomgång ska inte göras av vem som helst, vilket troligen är vad som sker i dag när kompetens saknas. Det är till exempel jätteflashigt som läkarkandidat att ha fått mandat att kunna ändra på en gammal människas medicinering och där kandidatens bristande erfarenhet kan tillåtas få förstöra livssituationen för en oskyldig individ. Ett riskfritt experiment, för från den gamle behöver man inte förvänta sig några klagomål. Det är lika illa när ordinarie allmänläkare utan specialistkompetens vanemässigt skriver ut vad som kan tyckas passa till den gamle för tillfället.

Betänk vilken chans, du som vill framåt har, att kunna vidareutbilda dig på hög nivå och få tjäna en åldrande befolkning med specialkunskap inriktad på just åldrandet och kunna sätta tummen på risker som kan elimineras genom just riktad forskning. Skickliga läkare behövs inom alla områden men bristen är skriande stor när det handlar om adekvat kunskap inom människans åldrande.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons