Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt är inte pastorns fel

Annons

Så har det hänt igen, islamister har mördat oskyldiga människor för att någon, i det här fallet en annan religiös fanatiker, en amerikansk pastor satte eld på ett exemplar av deras favoritbok. Det sanslösa med den här historien är inte bara islamisternas fullständigt oacceptabla reaktion, utan också reaktionerna från många icke-extremister, bland dem både muslimer, kristna och ateister. Liksom islamisterna lägger de huvudansvaret på pastorn, och de tycks nästan tävla om att fördöma honom i så hårda ordalag som möjligt. Detta gör mig djupt upprörd, ja, rent av äcklad.

Pastorn satte eld på en bok, en bunt papper. Förmodligen var det en medveten provokation, men ändå. I en del av världen, en bok. I en annan, människoliv!

”Men för dem är den ju inte bara en bok; för dem är den en del av deras identitet!”, är något man ibland hör från ovannämnda kommentatorer. Men om jag, som inte bekänner mig till islam, våldför mig på någon som fysiskt ger sig på (sina egna) exemplar av de böcker som format delar av min identitet, skulle de då vara beredda att visa mig samma grad av förståelse som de nu visar islamisterna? Skulle de i första hand klandra bokmisshandlaren? Nej. Deras fördömanden skulle, med rätta, riktas nästan uteslutande mot mig. De skulle anse att jag överreagerat något oerhört; att jag mot bättre vetande betett mig som en barbar.

Pastorns handling kan ifrågasättas, visst, men att ägna tid åt honom är en grav felprioritering. Det är mot islamisterna, som oftast är gamla nog att fatta moraliska beslut, våra blickar och ord bör riktas. Vi ska kräva av dem att de ansluter sig till den civiliserade delen av världen, där de enda tillåtna sätten att bemöta hån av religiös tro eller politisk uppfattning är med tystnad eller i tal och skrift.

Örebro

”Andreas”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons