Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltför små barn i förskolan

Annons

För många år sedan hade jag ”förmånen” att besöka det gamla kommunistiska Kina. Det var då omtumlande att möta så många fattiga vuxna och barn.

Numera kan jag dessbättre konstatera att de flesta där har fått det otroligt mycket bättre och man kan nu resa hem utan den ångest man upplevde tidigare. Det som chockade mig mest var faktiskt inte fattigdomen utan systemet att lämna över sina småbarn till statliga dagis innan de ens kunde gå! För mig var det ofattbart hur detta kunde ske i ett civiliserat samhälle.

Systemet saknade, i mina ögon, all förnuft och omtanke, ja inte ens i djurens värld lämnar man sina ”småbarn” till okända för tillfällig förvaring.

Ja, så tänkte jag då!

I dag har jag nog faktiskt fått tänka om, när jag nu som morfar kan följa hur dagis fungerar här hemma och fått insikten att likheten med kinesiska systemet är slående. Jag fick en smärre chock häromdagen. Jag hämtade barnbarnet och hörde att föräldralediga föräldrar har sina barn på dagis trots att de är hemma med ett annat eget barn.

Kan det vara sant? Läser i dagens NA att man måste ordna flera förskolor samt öka antalet i varje barngrupp och så låter man hemmaföräldrar få gratis barnpassning. Det låter ju inte klokt, så jag hoppas jag fått allt om bakfoten! För det kan väl inte vara så att vi nu håller på att importera det kinesiska barnpassningssystemet?

Men å andra sidan importerar vi ju allt annat därifrån, så varför inte?

”Pensionär”

Kumla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons