Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd inte mössa i skolan

Annons

”Mössmannen 27” tycker att elever ska få ha på sig mössor och kepsar i skolan. (NA 3/6)

Hans argument är att eleven kanske ska ha klippt sig. Man häpnar.

Åsikter som denna bottnar kanske i den överdrivet individualiserade värld som råder. Alla ska ha rätt tänka på sig själv, få se ut hur som helst, säga vad som helst och inte behöva inrätta sig i någon som helst ordning, aldrig följa regler, rutiner eller kutym. Egoism och kravlöshet verkar vara dagens melodi.

Tydliga förhållningsregler, invanda mönster ger trygghet och tid och kraft att fokusera på det viktiga i skolan -utbildning. Inför gärna skoluniform för både elever och lärare.

Likformighet, känslan av att tillhöra ett kollektiv, ett lag, en klass, en skola eller ett förband är viktig. Alla kan inte vara individualister hela tiden, överallt.

När jag besöker skolor i andra länder slås jag alltid över att där råder en stuns, en tydlighet och en stolthet som jag saknar i mina barns skolor. Jag häpnar över hur man som förälder kan skicka sitt barn till skolan med okammat stripigt hår, tillåta sin 13-åring att pierca sig i naveln (och öppet exponera den), eller att låta sin 15-åring att tatuera sin kropp. Hur är man funtad som förälder? Har man gett upp allt i hemmet? Pratar man inte med sitt barn om vett, etikett, uppförande och framtoning i samhället?

Vem vill i framtiden anställa dessa individualister som inte vill inrätta sig i några kläd- eller uppförandekoder i framtiden? Vi föräldrar kan inte vältra över detta på en institution som skolan. Dessa koder behöver vi föra vidare i hemmet från mycket tidig ålder. Denna kontext måste man återerövra i generation efter annan. Det är inget som kommer av sig självt.

Slutligen: Gärna mössa - utomhus!

"Kepsmannen 45”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons