Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslös trots utbildning

Annons

Varje dag kan vi alla höra om hur viktigt det är med att ha en utbildning. Alla ska vidareutbildas för att kunna få ett arbete, men stämmer det verkligen? Eller kommer allt fler bli arbetslösa trots högre utbildning?

Jag är en av dem som tyckte att det är bra att utbilda sig. Jag gick på gymnasiet, sedan kompletterade jag med komvux och avslutade med min drömutbildning på universitetet i tre år. Men nu då? Efter sommarjobb är jag och många andra arbetslösa, eller ha en kortvarig anställning trots universitetsutbildning.

På arbetsförmedlingen fick vi svaret att du är inte ensam. Det finns de som har gått i fem, sex, sju år på universitet och är arbetslösa. Det är allt fler arbetslösa akademiker som ”tvingas” att ta alla jobb som finns och dessutom konkurrerar mot dem som bara har gymnasiet.

Det är inget fel att arbeta med annat jobb tillfälligt, men jag har träffat på före detta studenter som gick ut från universitetet för tre-fyra år sedan och fortfarande är arbetslösa inom sitt yrke. De arbetar på olika företag med försäljning, som personliga assistenter och så vidare.

Min fråga är hur många akademiker i Sverige som ska jobba med det de inte är utbildade för? Finns det någon statistik över hur många som fick arbete i det yrke de utbildat sig till? Att gå på universitetet är inte ett lätt liv. Det är mycket att ta ansvar för och det tar mycket tid. Det är kämpiga tre år och de som går på universitetet är inte lediga i tre år. Det hänger alltid en tenta över en och på sommaren jobbar alla för att få inkomster. Allt detta är frivilligt, det vet jag men det är tufft. Vi väljer det själva men jag väntar mig få bra jobb efteråt. Om studentlivet ska sluta med arbetslöshet är det ingen mening att gå på universitet.

Lysekil (Örebro)

”Besviken student”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons