Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Attacken mot LCHF-dieten är politiskt betingad"

Just nu pågår ett massivt angrepp på LCHF-dieten från politiker, organisationer och så kallade experter. Jag anser att angreppen är politiskt betingade och delvis kommer från personer som är rädda om sitt eget anseende, att de som experter faktiskt haft fel i alla år men inte vill medge detta.

Annons

Orsaken till att man angriper LCHF kan ha sitt ursprung i påtryckningar från mäktiga spannmålsproducenter, brödtillverkare och inte minst godisindustrin. Politiskt sett är man nog också medveten om att om de flesta gick över till LCHF så skulle inte kött och mejeriprodukter räcka till och man skulle bli tvungen att radikalt förändra hela jordbrukssektorn. Det är heller inte helt politiskt korrekt med LCHF och en påtryckare som inte får underskattas är den alltmer inflytelserika gröna politiska rörelsen (Miljöpartiet med flera) som ju vill göra oss alla till gräsätare.

LCHF ökar halten av det dåliga kolesterolet men det ökar i ännu högre grad halten av det goda kolesterolet som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. LCHF ger alltså ett bättre skydd mot denna typ av sjukdomar än blandade dieter eller rena kolhydratdieter. Personer som lider av diabetes och som gått över till LCHF har blivit mycket bättre och till och med i vissa fall nästan kunnat sluta med att ta insulin. Det är sockret och kolhydraterna som är det onda i kosten.

Biologiskt sett är människans matsmältningssystem mera likt ett rovdjurs än en gräsätares och det beror på miljoner års evolution. Det är bara under några tusental år som vi ätit spannmål och människans kropp är helt enkelt inte anpassad till denna typ av mat. Det är vete och havre och så vidare som gör oss feta genom den effekt det har på ämnesomsättningen.

Högt intag av animaliskt fett ökar ämnesomsättningen och motverkar viktökning om man samtidigt tänker på att äta väldigt lite kolhydrater.

Hallsberg

”Låt folk äta vad de vill”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons