Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

¨Även pojkar kan må dåligt

Annons

Örebro. Jag läser i dagens NA att flickor i länet mår allt sämre – gensvaren över nätet låter sig ej dröja: Det spekuleras vilt i de krav och ok som flickor i dag utsätts för i tidiga tonår, allt för att uppfylla de ideal som åligger den kvinnliga könsrollen. Ämnet är såväl hett som självklart i en tid då unga mår allt sämre.

Den aspekt som såväl NA som cyberrymden helt missar är dock den andre sidan av myntet: killar förväntas inte må dåligt. Den undersökning som artikeln lutar sig mot har utförts bland högstadieungdomar i form av pappersenkäter där de ombeds svara på olika aspekter av sitt fysiska och mentala mående.

Är det då otänkbart att där föreligger grova mätfel i de svar som erhålls av killar i yngre tonåren? En ”grabbig” kille, såsom den manlige könsrollen förtäljer, ska inte känna ångest, sova illa eller känna sig nedstämd – man ska snarare verka som att livet själv ej bekommer en.

I mina tonår upplevde jag själv som kille mycket stress och prestationskrav över skolan och även gliringar, från mig själv och andra, över att inte leva upp till de utseendekrav som ställdes. Detta talade jag dock inte om med varken vänner, lärare eller föräldrar – i rädsla över att verka svag eller ”konstig”. I stället begravdes problemet och jag erkände det helt sonika inte. Som vuxen kan jag nu med klarhet se det som då hände – men i stunden ville jag inte kännas vid det.

Jag har själv besvarat en av landstingets blanketter i nionde klass – där uppgav jag mig sova regelbundet, äta hälsosamt och må toppen. Jag förvanskade därigenom den statistik vilken såväl landsting som media stirrar sig blinda på – liksom otaliga killar före och efter mig. Lyft ögonen och se bortom siffrorna!

Örebro

”Johan”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons