Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgift på "onödig" övervikt

Annons

Göran Hägglund vill komma åt den feta svensken, att fetma orsakar stora kostnader för den gemensamma välfärden när det gäller hjärt-kärlsjukdomar, knä och höftoperationer är de flesta överens om, fetma är ett bekymmer! Men ska vi gemensamt ta ansvar för dessa kostnader i den utsträckning vi gör i dag? Vårdköerna tycks ständigt utgöra ett svårt dilemma att lösa för sjukvården. Ska en fallskada få vänta därför operationsalen är upptagen med en Gastric bypass?

Hägglund menar att genom att bygga fler cykelvägar och tvinga butiker att placera frukt och grönt vid kassorna kommer vi närmare lösningen på svenskarnas övervikt. Motiveras överviktiga att välja mind-re kalorier om det anges på menyn i snabbmatskedjorna? Nej jag tror inte det lika lite som att höja skatten på vissa matvaror.

Vill du äta chips, läsk eller bakelser så gör du det oavsett pris, du letar också rätt på varorna oavsett var de är placerade i butiken även om de vore inlåsta. Inte cyklar du mer heller om det finns andra alternativ. Vem går med på att förbjuda överviktiga att ha en egen bil?

Hur ändrar vi då människors levnadsvanor? Hägglund menar att staten inte ska ägna sig åt pekpinnar utan vill införa e-hälsa, en elektronisk lagringsplats där varje person kan få tillgång till sina journaler och se sin viktkurva. Skulle du som överviktig använda den? Jag är ytterst tveksam till att motivationen motsvarar vinsten om man är överviktig även om jag personligen gillar e-hälsa och e-journal.

Nej vi borde införa en avgift, en betydande sådan för dem som orsakar sin övervikt utan medicinska orsaker och återkommer till sjukvården. Kommuner och landsting bör i stället för att sponsra elitidrotten subventionera barn- och ungdomsidrotten.

Lindesberg

Pia Sternheden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons