Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankerna har ingen heder

Annons

Begreppet heder var förr något av det finaste en svensk kunde förknippas med. I dag har massmedia förvanskat och förstört det med uttrycket ”hedersrelaterat” och vi har inte skapat något ersättningsbegrepp. Då är det kanske inte att undra på att det finns funktioner i samhället som tappar bort vad vi förr betraktade som ärligt och hederligt.

Ett praktexempel är våra banker! Med 0,1 procent inlåningsränta till försörjarna/kunderna och miljardförluster i usla utlåningar drar sig bankerna inte för att samtidigt dela ut mångmiljonbelopp som bonusar till chefer och styrelsemedlemmar. Det är väl det storskojeriet som uppmärksammas mest.

Frågan är om inte ”småskojeriet” är ännu värre! Klassiskt är ju att man inrättar ”bästa sparkonto”. Utan större åthävor försämras kontot snart och ett nytt bästa konto kommer till. Det här upprepas med lämpliga intervall. Vi småsparare har annat att göra och blir kvar i det gamla, ofta flera år!

Nu har man utökat den här principen att också gälla utlåning! Gå in på bankernas redovisning av bolån i dagstidningen. Kanske har du rörlig ränta på ditt lån, det betyder väl lägsta räntesatsen precis som förr? Först blir du nöjd, längre bindningstid och högre räntesats följs åt rakt igenom det som redovisas. Det är bara ett men! Rörlig ränta finns inte med, i stället har man infört och redovisar lägsta räntesats för tre månaders bindning. Ok tänker du, man har väl ersatt rörlig med minst tre månaders bindning, jag får väl ta det, jag har ju i alla fall lägsta ränta! Trodde du ja! Du ligger fortfarande kvar på rörlig obunden ränta som inte finns med i förteckningen. Hos Nordea ligger tre månaders bindning i dag på 1,53 procent medan den inte omnämnda rörliga ligger på två procent.

Naturligtvis vill bankerna beskriva det här som rakt igenom hederligt uppsåt. Låt gå för det, begreppet har ju ingen innebörd längre!

Örebro

Ingemar Öberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons