Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn har rätt att vara ute

Annons

Mitt barn går heltid (45 timmar per vecka) på en kommunal förskola. Den här veckan när det varit riktigt vinterväder har personalen tyckt att det varit för kallt att gå ut, så barnen har fått vara inne hela dagarna.

Jag hämtar mitt barn sen eftermiddag. Då är det mörkt och vi har bråttom hem för att laga mat och äta innan det är dags att gå och lägga sig. Det finns ingen tid att vara ute då. När ska mitt barn få frisk luft? Mitt barn har varma och tjocka kläder och är tillräckligt gammal för att kunna röra på sig och hålla sig varm.

På helgerna är vi ute minst två timmar, oavsett väder. Den här veckan har det varit -20 grader och strålande solsken. Varför går man inte ut och njuter av den vackra vinter vi har? Om den här kylan håller i sig, ska mitt barn då inte få frisk luft på vardagarna under flera veckor? Barn tar inte skada av kyla om de är ordentligt klädda och rör på sig. De tar inte skada av ösregn (snarare kan de ha superkul när de leker i vattenpölarna). De tar inte skada av blåst (undantag om det är många minusgrader i kombination med hård vind).

Det gnälls över sjukdomar som sprids som en löpeld under vinterhalvåret. En bidragande orsak till detta är just all innevistelse. Gå ut och minska därmed smittspridningen. Jag önskar att alla förskolor var ute minst en timme på förmiddagen och minst en timme på eftermiddagen. Ett dygn består av 24 timmar. Är inte våra barn värda att åtminstone två timmar av dessa få vara utomhus i friska luften?

"Ledsen mamma”

Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons