Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnaga på väg tillbaka

Annons

Hur kan det komma sig att en vuxen får slå ett barn och komma undan med ”ringa misshandel”? Även om barnet fått slag som om det utdelats till en vuxen gett straffet ”normalfall av misshandel”, så blir det mycket lägre. Hur kan det vara så? Hur kan en vuxen karl som ger en tolvåring örfil få ett så lågt straff som 3 000 kronor i böter? Hur kan en rektor som utdelar ett slag mot en elvaåring komma undan utan straff och dessutom vända alla lärare mot den klass som eleven gick i? Slutligen, hur kan vår skolminister säga att han inte tycker att en lärare som slår en elev i ansiktet ett flertal gånger ”inte gjort något fel”?

Att domstolar anser att en vuxen som ger ett barn ett kraftigt slag på armen och kallar det ”ringa misshandel” är för mig obegripligt. Skulle jag ge en annan vuxen ett likadant slag skulle det vara troligt att det blev ”normal misshandel”. Alltså är det värre att slå en människa över arton år än en som är under arton. Är det för att barn är mer ”tåliga” eller för att vuxna måste få inge respekt i barn och visa sig auktoritära?

En mor slog (2002) sin son med en stekspade mellan fem och sju gånger på lår och rumpa, detta gör så klart fruktansvärt ont. Ändå fick modern bara 1 000 kronor i böter. Alltså något billigare än en fortkörningsbot. Jag tror knappast att straffet skulle vara så lågt om rollerna var ombytta.

Jag vill med denna insändare väcka en debatt om att barnaga kommit tillbaka och att många verkar missa detta.

Örebro

Simon Winnfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons