Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betala skatt efter bärkraft

Annons

I ett ojämlikt samhälle är den förväntade levnadslängden kortare och hälsan sämre, självmordsfrekvensen högre, kriminalitet, våld och övergrepp, vanligare. Listan kan göras mycket lång. Det jämlika samhället, där resurser och makt fördelas mer rättvist, är ”Det goda samhället”.

30 års forskning (Läs forskarnas Richard G Wilkinssons och Keit Pickets bok ”Spirit Level, Why More Equal Societies Almost Always Do Better”) visar att ju mer ojämlikt ett samhälle är desto mer förödande är de sociala problemen.

Ojämlikhet är inte bara dåligt för de resurssvaga utan har även en klart negativ påverkan på större delen av samhället och medelklassen.

Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet och Sveriges kommuner och landsting har också kommit med en rapport som bekräftar sambandet mellan ohälsa och ojämlikhet. Då rapporten presenterades sades att vi framför allt måste åstadkomma ett mer jämlikt samhälle.

Vi behöver satsa mer resurser inom vården, skolan och omsorgen! Skatt efter bärkraft och nej till vinster i sjukvården på skattebetalarnas pengar! Borde vara självklart liksom att all sjukvård ska ges efter behov och inte utifrån plånbokens tjocklek! Stoppa privatiseringarna av sjukvården och skolan.

Privatiseringarna leder till ett ojämlikt samhälle med ökade klyftor mellan olika samhällsgrupper. De som har råd skaffar sig bättre vård och bättre utbildning genom privata försäkringslösningar.

Betala i stället till den gemensamma välfärden genom ett rättvist skattesystem där alla bidrar och vi inte har nolltaxerare som samtidigt lever på en mycket god nivå.

Enligt Riksskatteverket så finns cirka 150 miljarder i det omedvetna och medvetna skattefusket i Sverige. Vi har råd med en bra välfärd om alla gör rätt för sig!

Örebro

”ON”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons