Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli fadder till en tiggare

Annons

Örebro. En hel värld av fattigdom, orättfärdiga strukturer och gränszoner mellan svart och vitt kan jag inte rubba. Men kanske kan jag rubba mitt eget hjärta? Det som finns framför mina fötter har jag makt över. Mina pengar och min tid. När Örebros politiker får uttala sig om tiggeriet är budskapet till oss väljare att de försökt få till stånd ett förbud men inte lyckats. Att hänskjuta problemet till EU eller regeringen skulle kunna vara uttryck för seriösa ambitioner att verkligen ta tag i grundproblemet men jag ser mer en vilja att själv slippa ta ansvar.

Jag föreslår därför att vi för att bryta passiviteten skapar ett faddersystem här i Örebro. Bli fadder till en tiggare. Är det många som vill vara med så kan vi vara sju faddrar för var person som regelbundet tigger i vår stad. Fadderskapet innebär då att vi en dag var i veckan sätter oss på huk hos vår tiggare, pratar en stund om det är möjligt, och lämnar över ett matpaket. Ett matpaket om dagen till varje tiggare i Örebro – ingen ska behöva säga att man är hungrig. Mat intresserar inte de påstådda organiserade nätverken.

Löser detta problemen? Kan man betala hyra och sjukvård med matpaket? Nej, men det är handling, inte prat. Något i stället för inget. Kanske leder dessa möten till att vi lär känna varandra. Och vad händer då?

Nu sätter vi i gång. Vilka vill vara med? Ska du och jag som vill gå från tyckande till handling prata igenom hur vi lägger upp det? Första träffen blir nu på måndag 29 juli kl. 10 i Olaus Petri församlingshem.

Präst i Olaus Petri församling

Björn Helgesson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons