Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder en bristvara

Annons

Örebro. I NA 16 maj fanns följande rubrik: ”Rekordmånga unga saknar egen bostad”. Av artikeln framgår att bostadsminister Stefan Attefall är självkritisk och det har han anledning att vara. Bostadsköerna är ofta långa och i en del fall lika långa som under åren efter andra världskriget. Bostadspolitiken är förvisso inte Alliansens bästa gren, vilket i första hand drabbar de unga.

Ett annat problem är de höga byggkostnaderna. Det kostar cirka 70 procent mer att bygga bostäder i Sverige än snittet i EU.

Chefredaktör Jon Åsberg skriver i Affärsvärlden följande: ”Den svenska byggbranschen är ett dysfunktionellt oligopol, som inte har uppvisat någon produktionsförbättring att tala om under de två senaste decennierna.”

Upprepade överklaganden kan försena starten av ett bygge. Rätten att överklaga måste därför ses över och det måste sättas en tidsgräns som man har gjort i Tyskland.

Den orättvisa beskattningen av hyresrätter måste upphöra. De som äger sina bostäder får ränte- och rotavdrag till ett värde av cirka 40 miljarder kronor per år.

Av ovanstående framgår att vi måste få en ny och bättre bostadspolitik och förhoppningsvis börjar vår bostadsminister bli medveten om detta.

Örebro

”AT”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons