Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande stöd för de äldre

Annons

Att vara ung och ha visioner är viktigt. En av mina visioner har länge varit att vi ska lägga mer tid och pengar till vården. Det finns en generellt negativ inställning till äldre idag, kanske är man inte berörd av äldreomsorgen eller så är det samhällets värderingar som spelar in. Inom äldreomsorgen kan vi se våra anhöriga och oss själva i framtiden.

Ganska vanligt är det att de äldre mår sämre när de inte längre kan bo hemma och får komma till ett särskilt äldreboende, säbo. Lägenheterna på säbo är de äldres nya hem, de är inte bara inneboende på ett säbo. Man kallar dem ofta för boende eller brukare. Det sägs att de istället ska kallas patienter eftersom de är i behov av vård, att det skulle kunna bidra till en mer probleminriktad vård?

Samtidigt anser jag att de inte bara är patienter eftersom det här handlar om en lång vårdtid, då de har behov av mer än bara medicinsk vård. Idag får de äldre ofta fler läkemedel med åren, får alltför sällan komma ut på promenad och får inte alltid duscha regelbundet. Jag anser också att det finns ett bristande socialt stöd, det sociala stödet prioriteras ofta lågt. Många blir så dåliga att de dör. Är det här något vi själva idag skulle kunna tänka oss vara beroende av? Det är en komplex situation idag där det varken är lätt att vara äldre i behov av vård eller att vara anställd inom äldreomsorgen.

Man vet att om de äldre blir sämre så blir det dyrt; men vet man att de äldre är väldigt påverkade av hur de anställda mår? Gunnar Akner, professor i geriatrik vid Örebro universitet, har många bra åsikter. Bland annat att man ska arbeta utifrån klinisk analys genom diagnos, behandling och uppföljning och att man bör inrätta en slags äldrevårdscentral.

”Sjuksköterskestudent”

:Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons