Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryt segregationen i Hallsberg

Annons

Sveriges kommuner och landsting rapporterade nyligen att Hallsbergs kommun är den fjärde sämsta kommunen i hela Sverige beträffande skolresultaten i grundskolan. Nyligen publicerades en rapport som uppmärksammade mobbning på skolor i länet och i den fanns Hallsbergs kommuns högstadieskola Transtensskolan med som en problemskola. Det är nu hög tid att ta problemen i skolan på allvar!

Jag tror att en del av förklaringen till de dåliga skolresultaten och problemen med mobbning och rasism, som förekommer på Transtensskolan, är att Hallsberg är en mycket segregerad tätort, i vilken den absoluta majoriteten av nysvenskarna bor på den norra sidan och de i Sverige födda invånarna på den södra sidan. Det är bara att undersöka hur fördelningen på Hallsbergs tätorts förskolor ser ut.

Jag har själv barn på en stor förskola på söder. Där går cirka 50 barn och inte ett enda är av utländsk härkomst.

När barnen så småningom når högstadiet börjar problemen på allvar. Barnen från den norra och södra sidan av Hallsberg möts då kanske för första gången. Ett möte som skulle ha skett mycket tidigare om det skett redan på förskolan.

Hallsbergs politiker måste satsa på fler hyresbostäder i centrum och på den södra sidan, förmedlade av såväl kommunen som av fler privata hyresvärdar, för att göra integration och möten mellan människor med olika kulturell bakgrund möjlig. Varför inte uppmuntra fler privata förskolor som inte styrs av föräldrarnas boendeplacering! Kommunen måste verka för att vara en del av ett modernt mångkulturellt samhälle. Skol- och bostadspolitiken spelar en stor och viktig roll i detta.

Hallsberg

Katarina Odell (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons