Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg inte bostäder i Brunnsparken

Annons

Örebro. När jag var liten var Brunnsparken en levande plats. På eftermiddagarna brukade vi gå till parken med fritids. Vi åt ”mellis” i det gamla vindskyddet på vintern och på hösten och våren lekte vi drake i den gamla klätterställningen. Vi sprang och klättrade tills våra föräldrar kom och hämtade oss. Med skolan gick vi till parken för att lära oss om olika sorters löv och orientera. På vintern kunde vi gå till parkens dockteater och för de vuxna fanns Hjalmars revyer.

Men det var på somrarna som parken verkligen blomstrade. Då fanns det ett minitivoli med lilleputtåg, virvelvind, tekoppar och gokart. Det gick ett ringtåg från centrum ut till Brunnsparken så att alla barnfamiljer kunde ta sig till parken. Det fanns en bondgård med hästar som vi barn älskade att rida på. I den lilla ån kunde vi tävla med barkbåtar. I Svalan eller Regnbågen anordnades det högstadiedisco och på parkteaterscenen ordnades talangen och diverse konserter. Mest spännande var det när Roxette kom till Brunnsparken, vilket hände några gånger. På midsommar och valborg var det naturligtvis firande i parken med. Då samlades det folk i massor och festade.

Men på 90-talet började parken att förändras. Först revs den gamla klätterställningen och i stället för att bygga en ny på den platsen där den en gång stod så lät man bara en stor sandhög vara kvar. Sedan tog man bort djuren och bit för bit urholkades parken så att nu finns det ingenting mer än en skylt kvar som skvallrar om parkens glansdagar.

Brunnsparken var folkets park. Det innebär att det är min och din park. En plats där alla medborgare kan vara. Men frågade politikerna oss om hur vi ville att parken skulle utvecklas innan de sålde den till ett bostadsbolag?

Nej och kanske var det politikernas plan också, att förstöra Brunnsparken så mycket att folket inte längre skulle bry sig om parken den dagen då de presenterade sina byggplaner. Men jag bryr mig och när jag tänker på att parken ska bli bostäder så blir jag ledsen. För jag minns vad Brunnsparken en gång var och fortfarande kunde vara för nästa generations barn om kommunens politiker orkat bry sig om den. Man klagar på att dagens barn motionerar för lite och sitter inomhus för mycket. Men vilka alternativ ger man barnen i dag när man bygger bort alla grönområden där de kan leka?

Örebro

”Besviken 80-talist”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons