Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt inte kärnkraft mot vindkraft

Annons

Miljödebatten i Sverige är onyanserad. Vindkraften höjs till skyarna då alla dess nackdelar ignoreras. Kärnkraftshatarna tar mest hänsyn till de gamla Sovjetreaktorerna från 70- och 80-talet. Detta samtidigt som det ständigt utvecklas nya, moderna reaktorer. Detta samtidigt som vindkraften knappt kan finansiera sig själv utan subventioner, det vill säga skattebetalarnas pengar. Detta samtidigt som man ignorerar att vindkraften ofta måste transporteras på helt nya vägar och röja undan orörd natur. Detta samtidigt som man inte inser att det skulle krävas tiotusentals vindkraftverk för att kunna mäta sig med de tio reaktorerna vi har. På en enda reaktor – beroende på styrka – går det flera tusen vindkraftverk. Den ersättningen vinner inte miljön på. Nyligen så varnade Kungliga Vetenskapsakademin för att en utbyggnad av vindkraften kan öka utsläppen, då den är tänkt att ersätta de redan relativt utsläppsfria reaktorerna.

I andra länder där man avvecklar kärnkraften – som ändå växer, om man kollar på helheten – så ersätter man den i stället med mer olja och gas. Det är inte några miljövänliga resurser. Kärnkraftskritikerna pekar på Japan som gör det här. Men risken med kärnkraft är kraftigt överdriven. På 40 år så har det på hundratals reaktorer på olika håll i världen inte skett mer än ett tretal olyckor. Olyckor som inträffade på gamla, i dag irrelevanta kärnkraftverk eller i samband med en svår naturkatastrof. Och naturkatastrofer i närheten av den skalan har vi inte i Sverige.

Att klimatet förändras är ett faktum och Sverige ska ha förnybara energikällor. Men vi ska inte ersätta den mest miljöeffektiva källan vi har med tiotusentals ineffektiva vindkraftverk. Ett riktigt miljöparti hade i stället satsat på kärnkraften.

Robin Nilsen

Elev och Bloggare

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons