Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt kärnkraft mot vindkraft

Annons

Miljöpartiet i Örebro är ett stödparti till Alliansen. Vi som är medlemmar i SNF (Svenska naturskyddsföreningen) vet att intresset för en hållbar miljöpolitik avtar ju längre till höger man befinner sig. Den viktigaste frågan just nu är kärnkraftspolitiken, oljeutsläppet i USA är rena barnleken mot vad läckande uran kan ställa till med. Jag vet att det utbrända kärnbränslet måste förvaras i minst hundra tusen år.

Alliansen med Jan Björklund i spetsen, vill om man vinner valet, omgående besluta om att häva förbudet om att få bygga nya kärnkraftsverk. Man säger att man vill minska växthuseffekten och nå klimatmålen. Det låter väl bra men vem vet vad som är bäst för att nå klimatmålen, SNF eller Alliansen?

Redan nu visar det sig att förvaringsmetoden, som man trodde så mycket på, inte fungerar, kopparbehållarna rostar. Och ska man omförvara det utbrända kärnbränslet vart femtionde år så kommer kostnaden att bli orimlig.

Vi inom SNF har en plan på att kärnkraften ska kunna vara avvecklad år 2020 utan att för den skull inkräkta på vår vardag i så hög grad. Utbyggnaden av vindkraft i norr på 1 100 vindkraftverk skulle ersätta två kärnkraftsreaktorer. Då återstår åtta stycken att ersätta vilket är möjligt. Tänk om man får för sig att bygga ett kärnkraftsverk i vår kommun? För vi lär nog ha en hel del uran i vår närhet.

Det skulle väl vara en fjäder i hatten för Staffan Werme och hans samarbetspartner Miljöpartiet i Örebro.

Vi som var med och kämpade i folkomröstningen på 1980-talet och lyckades få igenom att kärnkraften i Sverige skulle vara avvecklad år 2010, känner oss kränkta.

Latorp

”Naturvetare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons