Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt kött mot vegetariskt

Annons

Hör du till de 80 procent av Sveriges befolkning som köper lokalproducerat för att minska klimatpåverkan från det du äter?

Lokalproducerad mat är bra för utvecklingen på landsbygden men är ingen garanti för att maten i sig är ett klimatsmart val.

Om man tar nötfärs, som oftast kommer från mjölkkor, så står transporten fram till butik för en procent av färsens klimatverkan, förpackningen för en procent och slakteriet för 1,5 procent. Det är alltså produktionen, eller att föda upp djuret, som står för klimatpåverkan. Om du tar hälften så stor köttbit har du halverat köttets klimatpåverkan.

Om alla i Sverige gör som Naturskyddsföreningen föreslår, det vill säga äter vegetariskt en dag i veckan så motsvarar det lika mycket koldioxidutsläpp som från 233 000 bilar under ett år. En lätt sak som gör stor skillnad!

Det är ett enkelt och viktigt steg att välja flera gröna rätter och ta en mindre köttbit. Gör en köttgryta och dryga ut den med mycket grönsaker.

Börja med att göra en grön dag då du byter ut de två köttmåltiderna till vegetariska alternativ – du får nya smakupplevelser och kan testa dig fram med nya recept och goda kryddningar. Du kan också göra ett medvetet val på restaurang och välja vegetariskt.

Att vara miljö- och klimatsmart är att äta mindre kött och när man äter kött om möjligt välja kött från djur som äter mycket gräs och betar på värdefulla hagmarker. Det vill säga ekologiskt kött eller svenskt naturbeteskött från nöt och lamm.

Handla miljövänligt-nätverket

Naturskyddsföreningen

Örebro

Maria Hellström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons