Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Bildt kollrar bort journalisterna

Annons

Örebro. Fredagen den åttonde augusti framträder Carl Bildt i radions Studio Ett för att kommentera utvecklingen i norra Irak, där fundamentalistiska Isis terroriserar andra befolkningsgrupper. Bildt uppträder med sedvanlig korksäkerhet och konstaterar bland annat att Isis har ryska vapen. När så journalisten Nuri Kino, som bjudits in i egenskap av företrädare för kampanjen A Demand for Action, en sammanslutning som vädjar om omvärldens ingripande mot Isis, korrigerar Bildt och låter honom veta att Isis vapen är amerikanska. Han hinner därutöver inte yttra många ord, förrän utrikesministern försöker avbryta honom. Kino skärper tonen och upplyser Bildt om att denne får tala när hans tur kommer.

När småningom Carl Bildt kommer till tals igen om läget i regionen, räknar han upp ett antal faktorer som försvårar för utomstående att göra en insats. Åter dyker vapnen upp i Bildts framställning, dock med mindre vikt än när de påstods vara ryska. ”Oavsett om de är amerikanska eller ryska” låter omformuleringen. Så talar en ordvrängare som är van vid att kollra med journalister och vrida samtalet den väg han önskar och till och med redigera det. Förhoppningsvis har Nuri Kino med sin oräddhet inför Carl Bildts svada satt ett exempel för journalistkåren.

På midsommaraftonen kränktes vårt luftrum av främmande flyg över Gotland. Vilken nationalitet inkräktaren tillhör utsades aldrig. Uppgiften hölls hemlig i nästan sju veckor. Den femte augusti framträder Carl Bildt och avslöjar att planen var polska, alltså hemmahörande i ett Nato-land? Varför dröjde utrikesministern så länge med att ge allmogen sanningen? Vilken ”sanning” ville han att allmänheten skulle skapa sig utifrån den ursprungliga uppgiften? Och varför lättade han småningom på förlåten över huvud taget? Vad var han rädd för? Åtar sig möjligen någon journalist att undersöka Carl Bildts svarta låda?

Örebro

”Carolus Pictura”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons