Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cityhandeln förlorar miljoner på borttagna parkeringsplatser

Annons

Under tiden som De Gröna ägt samhällsbyggnadsfrågorna har det systematiskt tagits bort bilparkeringar i centrum för att minska tillgängligheten. Jag kollade antalet p-platser med tekniska förvaltningen. Så här många bilplatser försvinner: 73 på Järntorget, 143 vid Rättscentrum, 34 vid gamla Tre Hjärtan, 21 vid gårdshuset i kvarteret vid Myrorna, 33 som blivit privat hyrda på fängelsetomten, 8 på Magasinsgatan. Sedan lite minus för lastzoner och plus för gatuparkering, sammanlagt 12 platser tillkommer. Ett totalt minus på 300 platser på Norrcity. Om varje bilkund handlar för 150 kronor i snitt så ger det lika med 300 000 kronor per p-plats. (åtta timmar per dag, 250 handelsdagar per år, gånger 150 kronor) Ta det gånger 300 platser så blir det 90 miljoner kronor per år i minskad omsättning för handeln på norr. Norrcityhandeln dör. Det motsvarar också 180 arbetstillfällen för främst yngre.

Södercity kan det nämnas lite om. Handeln hade p-platser främst på tomma tomter. När de tomterna bebyggdes minskades de allmänna p-platserna. När de nybyggda bostäderna, kontoren med mera tillkom behövde de boendeparkering i sina garage i stället. Det ger färre bilplatser enligt följande: 60 på mellersta Stortorget, 21 vid Nygatan vid Köpmangatan, 160 på en våning på Åhlens garage, 66 vid Nygatan nybygge på parkering, 115 Kungsgatan nybygge på parkering, 183 vid Teliahuset–Änggatan, 10 Södra allén. Sedan lite plus och minus gatuparkering, totalt 15 extra platser. Totalt minus 600 p-platser för Södercity. Det blir 180 miljoner kronor i minskad omsättning per år för handeln på söder. Handlarna i Mariebergs galleria och på Ikea tjänar 270 miljoner kronor extra i omsättning från både norr och Södercity per år.

Den gröna torgsatsningen på 60 miljoner innebar att de tog bort cykelställ och sågade ner en massa träd. Minskningen av antalet cykelparkeringar är 109 på Järntorget, 301 på Stortorget, 80 på Våghustorget, 63 på Kungsgatan, 63 på Fisktorget, 36 på Nygatan. Totalt minus 652 stycken färre cykelparkeringar. Så här går det när de gröna aktivisterna får bestämma fritt i fyra år.

”En cityhandlare”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons