Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att kameraövervaka skolor

Annons

Branden i Vivalla har gjort frågan om kameraskydd högaktuell. Genom den efterföljande diskussionen i radio fick man klart att en majoritet nu har tagit till sig och förstått den information som har upprepats gång på gång och som säger att bilderna förstörs automatiskt efter några dagar utan att någon ser dem. Detta kan inte kränka någons integritet. Endast polisen kan begära ut bilder, men först om ett brott är anmält.

Men man fick också höra att beslutsfattare på hög nivå fortfarande tycks tro att någon kommer att sitta vid en bildskärm och se vad man har för sig. Och om kameror sätts upp, skulle de bara få visa själva fasaderna. Det kanske skulle räcka med att man ser en sten gå genom rutan, vem som kastade den är väl ointressant?

Det är nödvändigt att vi får ner kostnaden för skadegörelse, som bara för kommunens byggnader är tre miljoner kronor per år. Uppsättning av kameror på utvalda objekt är ett sätt och det är dags att man kommer i gång med detta. Man måste se till att kamerorna placeras så att man kan identifiera förövare vid skadegörelse, då först blir det verksamt. Om man är för restriktiv med detta, är det risk för att vi får lägga pengar på något som inte fungerar. Kommunfullmäktige har antagit ett regelverk på hela tolv punkter för uppsättning av kameror. Det är säkert en garanti för att denna – tydligen mycket farliga – verksamhet kommer att skötas på ett bra sätt.

Yngve Bengtson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons