Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att slopa landstingen

Annons

Örebro. Sveriges grannar har slopat landstingen. S-ledda regeringar har tagit initiativet. Övriga partier tyckte samma och de fria fackföreningarna såg till samhällets bästa och accepterade.

I Sverige är det annorlunda. Landstingen är en god födkrok för politikerna. Det primära ska vara sjukvård. Men pengar satsas på annat, sådant som kan ge arvoden. Det finns politiker som tjänar 50-70 000 kr på sitt uppdrag men drar in både en och två miljoner på extraknäck.

När Göran Persson var statsminister tog han upp frågan om landstingens vara eller inte vara. Nej, politikerna var inte villiga. De tänkte mer på sina privilegier, konstaterade Persson.

Det gäller att sno åt sig mycket som möjligt och hålla sig kvar i ”yrket” så den feta pensionen faller ut. Naturligtvis sväller organisationen kring de politiska topparna – någon måste ju sköta jobbet- och tjänstemännen tar över alltmer. En demokratifråga av vikt. Dessutom ökar risken för korruption, något som de universitet som forskar i frågan kunnat konstatera.

De som drabbats mest är de som står på golvet, de som gör grovjobbet. Här sker rationaliseringar, ty man har inte råd. Men vart tar pengarna vägen frågar man sig. Ofta hörs uttrycket ”de svarta hålen”. Regeringar av alla slag har öst pengar över landsting och kommuner för goda ändamål och förbättringar. Allt har försvunnit i ”hålen” samtidigt som politiker påhejade av byråkrater satsar på allt annat än de ska, mestadels så att det beretts plats i nya kommunala bolag och myndigheter. Status och en extra slant i fick kan.

Några slopade tjänster inom barn- och äldrevården får betala kalaset. Ett av ”hålen”. Det finns gott om fler.

Örebro

Nils Kling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons