Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya groteska vindkraftsindustrin blir slutet för Södra Kilsbergen!

Annons
Bilden är från Stena Stena Renewables vindkraftspark vid Ludvika.FOTO: TRONS / TT

Ett litet vindkraftsbolag vill industrialisera och därmed för alltid slakta Lekeberg kommuns historiska varumärke; De blå bergen, den underbart vackra orörda siluetten, symbolen och kännetecknet för vår hembygd och vår historia! Där uppe bosatte sig de första människorna i vår trakt för mycket längesedan.

Alldeles nedanför förkastningsbranten bredde Yoldiahavet ut sig mot öster, norr och söder. Runt detta innanhav kunde man i ofärdstider tända vårdkasar och varna andra långt borta för faror. I Fornborgarna var människorna trygga och fornlämningarna av Borgarsjö skans och Tjuvbergsskansen finns kvar att beskåda än idag.

En kommun kan inte sälja sin själ, inte till något pris, vara vad det vara månde….

Södra Kilsbergens i sin helhet med sin siluett och sitt innehåll, är genom dessa historiska förhållanden ett omistligt världsarv för oss i länet att bestämt försvara och bevara! Stilla glittrande sjöar finns i landskapet, samt slingrande stigar, milsvida utsiktspunkter från Lekhytteklint i norr till Pers Kulle i söder. Där finns myr och våtmarker, berghällar, klipp och blockterräng, och framförallt en sällsam läkande tystnad, långt inne i det stilla, vidsträckta historiska landskapet. Södra Kilsbergen bildar en vacker siluett med sin obrutna bergskam från Lekhyttan i norr, till Multen i söder. Konturen utgör Lekeberg kommuns grundläggande historiska identitet. Den vårt signum och är inte till salu! En kommun kan inte sälja sin själ, inte till något pris, vara vad det vara månde….

Jag har studerat det lilla vindkraftsbolagets kartor, där störningar från ljud och ljus och skuggreflexer redovisas. 16 stycken 250 meter höga vindkraftverk med 150 meters vingdiameter når 450 meter över nollplanet där de står högst uppe på Kilsbergen, i ett grafiskt redovisat störningsområde på cirka sextio kvadratkilometer, (jo, du läste rätt! nästan åtta gånger åtta kilometer!) som verken och de påverkade bostäderna runt omkring innefattar enligt det sökande bolaget.

Men störningarna går dock mycket längre än så, vilket bolaget väl känner till. Man anser sig kanske inte behöva redovisa fullt ut vad som händer över slätten om man placerar 16 stycken 250-metersotorer i väster mitt på det avsnitt där solen går ner större delen av året.

Alla kanske inte kan föreställa sig vilket enormt och landskapsvidrigt projekt denna oönskade tunga industri handlar om och innebär på en så maximalt illa vald plats. Visuellt, etiskt, ekologiskt, ekonomiskt, landskapsmässigt, framtidsmässigt är det fel att godkänna projektet! Ärendet måste stoppas!

Låt oss hjälpa till där ute i världen med en verkningsfull insats som verkligen betyder något

Vi vet alla att enorma utsläpp av de allra värsta slag sker ute i världen i de så kallade utvecklingsländerna. På vissa kontinenter är utsläppen katastrofala och man använder snart sagt vad som helst som bränsle i den brist på kontroll som råder där över enorma områden. Många av de globala företagen har där en stor och mycket viktig uppgift att se till att en ändring sker omedelbart! Där krävs en massiv global gemensam solidarisk insats av Europas och västvärldens alla länder. Av någon anledning har inte alla förstått att det är just där ute i fattigdomen och utnyttjandet som västvärlden måste ta sitt historiska ansvar och förändra de alarmerande förhållanden som råder på miljösidan om det över huvud taget ska ske någon avgörande global förändring! Och det är bråttom! Miljöfrågan måste bli global på riktigt! Vi har inte tid att stoppa huvudet i sanden och syssla med meningslösa vindkraftsprojekt här hemma, när världen brinner och smutsas ner långt därute i de miljöglömda kontinenterna med fruktansvärda följdverkningar för hela planeten!

Låt oss hjälpa till där ute i världen med en verkningsfull insats som verkligen betyder något! Allt annat är greenwash och plakatpolitik!

”Robin Hood”

Fjugesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons