Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den ojämlika brottsligheten

Annons

Jag har fått klåda i hörselgångarna av alla (bort)förklaringar till den ökande brottsligheten i Sverige.

Det går inte att svara på hur många brott som begås av invandrare. Det finns flera förklaringar till det, till exempel anmäls inte alla brott och det är inte alltid det går att binda en gärningsman till brottet. Det kan också vara så att personer med utländsk bakgrund oftare polisanmäls, än personer med svensk bakgrund.

Brå (Brottsförebyggande rådet) har i en undersökning från år 2005 studerat risken för att personer med svensk, respektive utländsk bakgrund, misstänks för brott. Den visar att de som är födda utomlands har en högre risk att misstänkas för brott, än personer födda i Sverige av svenskfödda föräldrar. Men 88 procent av de utrikes födda var inte misstänkta för något brott över huvud taget under en femårsperiod. Motsvarande andel bland dem som var födda i Sverige av svenskfödda föräldrar var 95 procent.

Det innebär att det är drygt dubbelt så vanligt att personer födda utomlands misstänks för brott, jämfört med personer födda i Sverige av svenskfödda föräldrar.

För personer som är födda i Sverige, av en eller två utrikes födda föräldrar, minskar risken ytterligare. Men det är ännu större skillnader mellan andra grupper.

Till exempel är det 3,5 gånger vanligare att män misstänks för brott, än kvinnor. Vidare är det sex gånger vanligare att personer från familjer som uppburit socialbidrag misstänks för brott, än personer från familjer som inte har det.

Jag har levt och verkat större delen av mitt liv utomlands, så jag tror mig veta vad jag pratar om. Vi är alla lika! Det finns alltså inga vi och dom!

Örebro

”Idioten”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons