Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags för oss män att ta vårt ansvar

Annons
Efter alla vittnesmåk i #metoo-rörelsen är det dags för männen att ta sitt ansvar.

Det är förvånansvärt tyst från oss män när det gäller ställningstagande mot de pågående exemplifieringar av sexuella trakasserier som kommer fram i massmedia i olika sammanhang.

Det är bra att detta kommer fram och att det också leder till resultat både nu och i framtiden gällande kvinnor som har drabbats, men också de män som gjort detta! Det får inte bli så att detta faller i glömska igen och inget blir åtgärdat!

Det kan aldrig vara så att kvinnan bär skulden i den uppkomna situationen där mannen inte respekterar kvinnans nej, eller utnyttjar en situation där kvinnan är i underläge!

Orsakerna till dessa händelser där kvinnor känt sig trakasserade är många och komplexa.

Alkohol, narkotika, kvinnosyn, oförmåga att läsa av kroppsspråk hos motparten, att respektera att ett nej är ett nej, är några exempel på faktorer som påverkar utvecklingen i mötet mellan en man och en kvinna.

Det kan aldrig vara så att kvinnan bär skulden i den uppkomna situationen där mannen inte respekterar kvinnans nej, eller utnyttjar en situation där kvinnan är i underläge! Det är du som man som skall se till att inte denna situation uppstår!

En man skall inte inleda en relation med en kvinna om syftet är att betrakta henne som ett lovligt byte som man kan behandla hur som helst, klämma på, nypa i baken, kladda på, begå våldtäkt eller annan förnedrande behandling. Har du som man den inställningen till kvinnor, stanna upp och tänk igenom ditt sätt att vara och ta intryck av de män som inte gör på detta vis. Ta reda på hur man uppför sig som respekterad man!

Vi män har ett stort ansvar då det gäller synen på våra kvinnor både i den egna familjekretsen men också ute på våra arbetsplatser och i samhället i övrigt.

Vi män kan redan i dag ändra vårt beteende mot kvinnorna genom att:

- sluta dricka alkohol

- sluta använda droger

- förändra vår kvinnosyn till det bättre

- lära oss mer om tydningen av kroppsspråk

- respektera kvinnor för deras ståndpunkter

- hitta vägar till bra relationer med andra människor.

"K-E Johnsson"

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons