Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är reglerna som är fel

Annons

Vi vanliga människor måste få reda på vilka skillnader i lagar och regler som finns mellan oss och riksdagens politiker. Vi kan läsa i tidningar att regelverket för politikerna är otydligt. Det förklarar hur politiker kan säga att de inte brutit mot regler.

Det finns, som i Juholts fall, inget i regelverket att politiker måste betala tillbaka ersättningar som betalats ut felaktigt. Juholt skulle alltså inte behöva betala tillbaka de 160 000 kronor som han har fått för mycket. Allt enligt regelverket.

Riksdagens administration gör heller inget för att kontrollera att inlämnade uppgifter överensstämmer med verkligheten. Man kan läsa att det inte är ovanligt att riksdagsmän delar på övernattningslägenhet. Inga kontroller görs att politiker endast tar upp så mycket de är berättigade till.

Enligt uppgift lär det ska finnas en ”bidragsbrottslag” i Sverige. Våra politiker har beslutat att den enbart ska gälla oss icke-riksdagspolitiker! Det är alltså inte brottsligt för en politiker att bidragsfuska.

Jag vill att NA tar reda på hur våra länspolitiker röstade, när denna lag var uppe till votering. Alternativt att våra politiker själva redovisar detta frivilligt. Speciellt intressant är det att få veta hur politikerna från S röstade, eftersom S profilerar sig som partiet som kämpar för rättvisa. De politiker som röstade att lagen inte ska gälla riksdagsmän ska avkrävas förklaringar till sina ställningstaganden.

Tidningar säger att deras uppgift är att granska makten. Granska då de beslut, som riksdagen har tagit, som fjärmar våra politiker från oss övriga i Sverige. Låt politikerna motivera sina beslut. Ju fler avslöjanden som kommer fram, desto närmare kommer en moralisk kollaps.

Örebro

Ulf Nilson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons