Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gäller att hålla balansen i samhället

Annons

Det fenomen som kallas balans uppfattar jag som ett kraftspel i jämvikt.Varje åtgärd besvaras av motparten så att jämvikten upprätthålls. Balans betyder alltså ständig rörelse.

Världshistorien kan redovisa skrämmande exempel på rubbad balans. Den ena parten förnekar den andres giltighet, eller argumenterar självförhärlighet. Grekiskans hybris ändades tidigt, förintelsen blev en senare upplevelse. Läs gärna om detta, historien går igen.Egna eftertankar rör häftigt vid världshistorien men också i hög grad vid den historia vi skriver i dag, med förlängda spår in i en okänd framtid. Den framtid vi alstrar via våra ättlingar.

Medan sömnpillret ”upplevelser” pågår till ensidig nytta för marknaden blir vi också förblindade av höghastighetssyndromet. Blir det någon tid över för de styrande att eftertänksamt leda ett samhälle? Eller blir det så stressigt att bekvämligheten frestar till allvarliga förenklingar typ ge oss bara ert ja och ni kan fortsätta sova. Det där blev lite elakt, men välment. Stress blir nog nästa folksjukdom.

Vikt och motvikt, för balansen. Bara vi blir fler så får vi balans! Planerar grannkommunen i söder likadant? Och grannen i norr? Som om vi inte tillhör varandra, i all välmening?

Hur ser egentligen grunden ut för en jämlik region i det demokratiska landet Sverige? Är den enskilda medborgaren en viktig aktör? Dessutom en gränslös aktör?

I detta tankeläge vill jag gärna mynta tesen ”sans och måtta”. Båda orden är önskvärda, de är nödvändiga motvikter i balansrörelsen. En sanslös människa har inte den sansade karaktär som balansen kräver. Ett omåttligt begär av droger föder sällan en balanserad måttlighet.På punkt efter punkt finns argumenten för ett sansat och måttligt Välfärdssverige. Där ordens innebörd förstås som vårt sätt att leva. Med förändrade attityder redan i dag, och inför framtiden.

Per PerssonÖrebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons