Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här är lärarens jobb

Annons

Det man får höra i dag på sitt jobb var och varannan dag från sina rektorer och politiker är att måluppfyllelsen måste bli bättre. Tidigare år var det aldrig någon som tjatade om detta. Det måste naturligtvis ha varit lika viktigt då, som nu, men varför tjatas det så nu om detta?

Läraryrket har naturligtvis ändrats mycket från förr till nu. Jag upplever att jag tidigare hade mer tid till att planera, genomföra, reflektera och efterarbeta mina lektioner på ett annat sätt. Jag hade mer tid till undervisningen då än nu! Vad gör jag mer i dag än tidigare?

Jo, jag gör följande: Undervisar ett antal lektioner per vecka, är kurator, måste lyssna och lösa problem, syster, dela ut plåster, plåstra om lägga bandage, eftersom syster ofta inte är på plats, inte hennes fel, städerska, plocka upp papper, sopa golv, ta bort kladd på bänkar, då inte städerskan kan hinna med allt. Två gånger i veckan fluortant, då tandvården frågat om det går bra att vi gör detta, skåpöppnare, då eleverna varje dag, flera gånger om dagen ber oss öppna elevskåpen, då de har glömt nyckel hemma eller tappat bort den. Matvakt, då elever har mössa, keps på sig i matsalen, eller gapar och skriker, fäller stolar. Jag betalar för detta. Visserligen frivilligt, då jag inte vill ta med matlåda. Rastvakt, då konflikter ska undvikas samt skojbråk, vilket många gånger leder till slagsmål. Kanslist, vi ska skriva omdömen plus åtgärdsprogram, IUP, individuella åtgärdsprogram. Göra skriftliga anmälningar om incidenter som händer på skolan, samt socialanmälningar. Boka samtal med föräldrar, samt boka tolkar. Ställa upp på olika möten varje vecka, gå på lite fortbildning, som är på Conventum, varje höst. Sitta i en kall lokal på obekväma stolar med buller. Se på stordia på föreläsarna. Vara med på idrottsdagarna och hjälpa till med aktiviteter med mera. Listan kan göras lång!

Jag måste vara knäpp, som gillar mitt jobb så mycket, trots dålig lön och sex års universitetsstudier och höga studielån!

Örebro

”Den glade läraren”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons