Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kunde ha hänt i Sverige

Annons

Det är tragiskt och fasansfullt det som skett i Arizona i ”det förlovade landet USA”. En ung grabb, sannolikt ”helfrälst” i den republikanska tokhögerns ideologi, som förfäktar att den som är stark och företagsam har alla friheter och rättigheter att ta för sig medan den som ej begåvats med dessa egenskaper är lat och slarvig och får skylla sig själv om han/hon till exempel blir sjuk och inte kan betala för vård.

Om sedan, som nu skett, en ung och som framförts i media störd mentalt snedvriden grabb efter ”insupande” av massiv och hatisk högerpropaganda och som kanske efter Sara Palins publicerade USA-karta med politiska motståndarfästen (demokratiska) markerade med hårkorssikten, skrider till verket och börjar skjuta är knappast någon överraskning.

Sara Palin, före detta presidentkandidat i USA, är genom sitt synnerligen omdömeslösa beteende, påhejad av sina gelikar, i hög grad ansvarig för vad som skett och som kostat flera människor livet. Palin har motiverat grabben för gärningen och med hänsyn till hans sannolika mentala status direkt påverkat honom att skjuta.

Man frestas osökt till vissa jämförelser med andra brunfärgade ledare och politiker och till vådan av vad dessas ”språkbruk” ledde till. Adolf Hitler och hans ”propagandanissar” förvred huvudet på ett helt folk och fick sina ”drängar” att mörda miljoner ”sämre” människor. USA som förtjänstfullt deltog i att krossa Nazityskland borde ha vett att hindra tokhögern från inflytande och makt i sitt eget land. För sitt eget och för världens skull.

Det som hänt i Arizona skulle mycket väl kunna hända i Sverige fast i omvänd riktning. Hanteringen av till exempel sjuka skulle säkert kunna få ”huvudsäkringen att gå” för vederbörande eller någon som sett en kär anhörig lida.

Östernärke

”BRK”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons