Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskrimineringen är värst

Annons

All fetmaforskning handlar inte om hur tjocka människor ska bli smala. En del behandlar den diskriminering som tjocka människor utsätts för – både i professionella, nära och politiska relationer. Diskrimineringen påverkar de tjockas hälsa minst lika mycket som övervikten påstås göra.

Att den smala ”allmänheten” har så mycket att säga om överviktiga människors livsstilar eller brist på kunskap och ork gör saken än värre. Jag kan inte tänka mig en enda ”grupp” som tillåts tilltalas med det självgoda människoförakt som alltid dyker upp i sådana här forum.

I USA och England är fetmahatet ännu mer utbrett och jag trodde länge att Sverige var förskonat, som om vi vore mer civiliserade. Men vi är inte förskonade. Föraktet mot feta människor tycks bottna i två saker, dels den egna rädslan för att bli fet (fetma är synonymt med fulhet och misslyckande), dels tanken om den produktiva individen som genomsyrar vår rådande människosyn; det vill säga tron att vi alla har samma möjligheter men endast vissa är duktiga nog att ta det ansvar som krävs samtidigt som de lata tjockisarna inte tar detta ansvar.

Forskare har spätt på detta förakt då de fokuserat enbart på hur denna ”epidemi” ska utrotas, utan tanke på att de samtidigt talar om verkliga människor som kämpar med sina självbilder precis som alla andra. Att kallas för ”bärare” av en epidemi samtidigt som glåpord kastas om utseende och intelligens saknar motstycke i hur illa vi kan göra andra.

Många smala människor är sjuka, och fokuseringen på tjockhet som ohälsa drar uppmärksamhet från ohälsa i sig. Detta medför att vi bantar och opererar friska människor samtidigt som vi inte ser en del smalas psykiska ohälsa. Det kan inte vara hälsosamt att gå runt och reta sig på tjocka kroppar. Dessa fetmafobiker kan behöva vård.

på väg”

Örebro

”Ny fetmakunskap

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons