Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djur kan lida precis som vi

Annons

Om vi kör på en grävling eller räv, är det någon som har en tanke på att det kan vara en hona, som någonstans har ungar? Ja, tanken kanske slår oss, men vi gör inte något åt det, varför? Om det hade varit en människa som dog, hade vi tagit reda på om hon hade några barn någonstans? Självfallet.

Det borde skapas en lag på att när man kör på något levande, oavsett vad, måste man ringa någon som tar reda på om djuret kan ha ungar liggande nånstans, och om så är fallet ska de lokaliseras och tas om hand. Varför? Jo för att det är vi som har dödat honan.

Det är vi som har skapat vägar och bilar som är livsfarliga, och det är ingen som informerar djuren om att de mycket väl kan bli dödade om de försöker passera. Men vi anser att de får skylla sig själva för de är ju på vårt territorium.

Men hur är det då med till exempel vargen? Så fort den dödar någon ska den bort, trots att det är vi som är på deras territorium! Eller är skogen också vår? Ja enligt oss är den väl det. Men varför är det okej att döda en varg men inte för vargen att döda en människa?

Samma sak med älgar och annat vilt, vi ska jaga för att det finns för många (en av anledningarna till att det finns för många är ju för att skogen minskas och de får mindre utrymme, även detta människans verk) men människan är ju också för många, så varför har inte djuren samma rätt att sålla ner på oss? Varför är djuren inte lika viktiga?

Är det för att de inte kan prata vårt språk? Jag tror faktiskt det. Skulle djuren kunna tala som människan skulle världen se helt annorlunda ut. Men de kan fortfarande känna smärta.

Man måste sluta blunda för djurens lidanden. En kull med övergivna rävar lider väl precis lika mycket om de får svälta ihjäl som ett spädbarn skulle?

Örebro

”Suz”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons