Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DNA-test mot våldtäkter

Annons

Den senaste vågen av våldtäkter har förändrat livet för alla kvinnor i Örebroområdet. Inte bara kvinnor förresten. Vi är säkert många föräldrar till tonårsflickor som nervöst stirrar på klockan när våra ungar är ute på stan sent om kvällarna. De flesta gör väl som jag och sitter beredda med bilnycklarna i handen för att åka och hämta, hellre än att tjejen ska ta sig hem på egen hand. Frustrationen över att polisen hittills inte har lyckats ta fast våldtäktsmännen trots massiva insatser, är svår att hantera.

Jag tycker det är dags att göra Örebro till en våldtäktsfri zon så att våra kvinnor, gamla och unga, kan återta sin naturliga plats i stadsvimlet utan att behöva känna skräck och ångest när mörkret faller.

Det låter som en utopi, men man skulle kunna komma en bra bit på väg om vi, alla män (utom två?) i Örebroområdet gör gemensam sak. Låt oss helt frivilligt lämna ett DNA-prov till polisen. Förmodligen finns det en och annan som har anledning att avstå från att finnas ”sökbar” i ett polisregister, men de flesta av oss har ju ändå rent mjöl i påsen. Låt alla som har lämnat sitt prov få en rosett i lämplig färg att sätta på rockslaget, så att vi kan signalera till kvinnorna att man är ”säker”. Det skulle vara förbaskat skönt att som man kunna gå på stan sent om natten bakom en kvinna, utan att förorsaka blickar över axeln, snabba steg och rädsla. Även om inte alla ställer upp så skulle man på detta sätt kunna minska antalet misstänkta avsevärt. Polisen kan koncentrera sig på de som inte finns i registret. Kan polismyndigheten organisera provtagningen så kan jag garantera att vi är många som med glädje skulle ställa oss i kön.

”Jaxon”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons