Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelmoral i samhället

Annons

Samhällets dubbelmoral är kränkande. I det här fallet den restriktiva förskrivningen av bensodiazepiner och den orestriktiva försäljningen av alkohol.

Jag har en ångestproblematik som varken antidepressiva eller andra preparat rår på och har därmed en terapeutisk ordination på ett preparat som tillhör gruppen bensodiazepiner. Jag har intagit dessa i 16 år utan större problem och dessa har hjälpt mig till ett någorlunda värdigt liv utan stress och ångest.

De sista åren har systemet övergått i en enorm kontroll med Apo-Dos där en extratablett vid behov utesluts. Om jag tappar bort någon tablett, kräks upp med mera spelar ingen roll, man får ta konsekvenserna då.

Nu har det för min del uppstått problem i familjen så jag har varit tvungen att ta extratabletter för att klara situationen. Resultatet blev att jag får stå utan min medicin en vecka vilket kan resultera i ett livshotande tillstånd (epilepsi med mera).

Besökte akuten, psyk-akuten och ringde sjukvårdsrådgivningen och svaret de gav är att det är omöjligt att få dessa mediciner då de är beroendeframkallande. Jaha då fanns det tydligen endast ett alternativ kvar då, nämligen systembolaget.

Bensodiazepiner och alkohol är korstolerant, det vill säga man får bort abstinensen av plötslig utsättning av medicinen med alkohol och vice versa.

Nu får jag försöka dricka en terapeutisk dos av alkohol varje dag tills nästa uttag av medicin, och denna dubbelmoral i samhället retar gallfeber på mig.

Jag har aldrig gjort bort mig eller klantat till det på min medicin men däremot så har alkohol orsakat just det.

Enligt min åsikt borde det vara mer kontroll på alkohol än lugnande mediciner. Nu har det ju blivit så att fokus har i stället lagts på läkarna så de har blivit för rädda att skriva ut. Då kan de ju mista sin legitimation. Gör om, gör rätt.

Örebro

”Irriterad”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons