Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duktiga lärare slutar

Annons

Örebro. Nästan alltid när debatten om läraryrket seglar upp kommer löneläget som ett brev på posten som förklaring till varför allt färre studenter vill utbilda sig inom skolans värld. Några tusenlappar till i månaden skulle ändra hela synen på yrket i fråga om man ska tro på medias rapportering av rådande situation.

Så smått har en annan sida av saken som tidigare skuffats åt sidan börjat framträda även i dagspressen. Rektorer som hotas, lärare som trakasseras på Facebook, en hotfull stämning som förstör studiemiljön fullständigt. Föräldrar som tar parti för sina tonåringar och som bär på ett undertryckt hat mot skola och utbildning. En uppfattning om att lärare lever i sus och dus med allehanda lov och förmåner.

Kort sagt en syn på skolan från vuxenvärlden som i kombination med bråkiga elever ger precis det vi ser nu. Allt färre studenter vill tillbaka till den skola de med lättnad lämnat bakom sig. En skola där läraren är en maktlös handledare som ska fixa fram fina betyg utan att eleven ska behöva anstränga sig med jobbiga prov.

Betyg är mer kränkande än alla skällsord och hot som dagligen möter många barn och vuxna runt om i skolvärlden. Självstudier, är tidens melodi för alla elever, oavsett om de klarar att sitta i en stökig korridor med laptoppen och leta fakta om andra världskriget eller atomens uppbyggnad.

Troligen är skolan den enda arbetsplatsen i Sverige där hot, våld, förnedring och trakasserier hör till arbetsmiljöns självklarheter. ”Sådant som man får ta”, som någon politiker glatt uttryckte saken. Precis som om samma företeelser skulle accepteras på hans egen arbetsplats.

Någonstans i den vevan, bland flumpedagogik, dålig arbetsmiljö och hot från föräldrar och elever försvinner de sista lärarna som velat något med sitt yrke. Som verkligen kämpat för att upprätthålla ordning, betyg och en hyfsad studiemiljö. Kvar blir de tysta, de flummiga och de som tyst accepterar den nya försämrade skolan. Grattis Sverige!

Björklund försöker nu göra något åt situationen, men förväntas trolla bort problemen i den svenska skolan över en dag. Tyvärr tar det många år att försöka återställa det som fallit sönder under minst två årtionden.

Med en ändrad attityd från elever och föräldrar skulle mycket vara vunnet. Läraren är mer än en rättslös stressad kombination av socialarbetare, korridorvakt, psykolog och polis.

De är de människor som ska lära nästa generation att läsa, skriva och räkna. Kanske värt att minnas när hoten och elakheterna haglar över Facebook och andra ställen där vuxna och barn kan hänge sig åt att fegt hänga ut sina hatobjekt – lärarna.

Örebro

”Lära för livet”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons