Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elbolagen tjänar på vintern

Annons

Vi har vinter i Sverige. Ingen ovanlig företeelse, kanske är den något bistrare i år.

När vi som konsumenter har som störst behov av el, då stänger Vattenfall av två reaktorer för revision (översyn).

Vilket företag stänger av delar av sin produktion när marknaden är som hetast? Bara de med monopolstatus, ”elmaffian”. Det skapas en brist, priset stiger och vi tvingas bland annat köpa ”skitig” dansk kolkraft.

Konsekvens? Ingen! Det är dödstyst från såväl Energimyndigheten som Konkurrensverket. De svenska konsumenterna får betala.

När handel med el, utan egen produktion, släpptes fri ”fejkade” elbranschen en brist i sina vattenmagasin. I januari 2003 informerade man om en trolig brist i maj 2003. Priset på nordiska elbörsen steg kraftigt vilket omöjliggjorde handel utan egen produktion. Jag kan inte köpa el för två kronor per kilowattimme och sälja den till en konsument för 50 öre per kilowattimme. Elbranschen tjänade otroligt mycket pengar 2003. Det var ingen brist i vattenmagasinen. Den skapades av ”elmaffian”, utan åtgärd från kontrollerande myndighet.

Vattenkraften har en ungefärlig produktionskostnad på 5–9 öre per kilowattimme, kärnkraft 18–20 öre per kilowattimme. Värmekraftverken och sopförbränning producerar el som bonus av annan säljande verksamhet.

När man som i dag har skapat en brist på el så stiger priset på nordiska elbörsen som finns i Norge. Vid ett spotpris på fyra kronor per kilowattimme är det lätt att räkna ut vilka enorma summor som elbolagen tjänar. Produktionskostnaden per kilowattimme är ju densamma som tidigare nämndes.

Jämför om bensinpriset skulle stiga till 175 kronor per liter.

Göran Lundin

Kumla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons